Chomutov; Spořice – Nádoby se zatím neznámými chemickými látkami byly nalezeny včera krátce před pátou hodinou odpolední u potoka nedaleko obce Spořice (zhruba 500 metrů za odbočkou ze silnice 1/13 na Spořice). Na místo byli povoláni profesionální chemici z Třemošné. „V jedné z ampulí byla látka označena jako prudce jedovatý kyanid sodný," uvádí mluvčí hasičů Lukáš Marvan.

kyanid510

K úniku prý nedošlo

Kromě chemiků a hasičů zasahovala u Spořic také policie. Ta komunikaci na několik hodin uzavřela, hasiči v protichemických oblecích nález sbírali a ukládali do speciálních barelů. O případu byli informováni pracovníci Povodí Ohře a odbor Životního prostředí. Podle vyjádření specialistů Chemické laboratoře Třemošná bylo odstranění chemikálií dostatečné a v místě nedošlo k žádnému úniku do okolní půdy.

Kyanid sodný

Kyanid sodný je prudce jedovatá, za normálních podmínek bílá pevná látka. Je rozpustný ve vodě a alkoholu, z tohoto důvodu je velmi nebezpečný pro ekosystémy. Je cítit po hořkých mandlích.

V průmyslu se používá k získávání čistých kovů (zlata, stříbra) z jejich rud.

kyanida510

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru