Jirkov - Na jirkovském zámku vznikne numismatický kabinet Nouzová a další platidla, která se vztahují k zámku Červený hrádek, městu Jirkov, okresu Chomutov a dalším městům v regionu. „Takzvaná nouzová platidla sloužila v případě nefunkční státní měny v přelomových obdobích," vysvětluje starosta Jirkova Radek Štejnar.

červenýhrádek309

Za účelem prezentace těchto unikátních aktivit byl v srpnu založen Numismatický kabinet, jehož cílem je shromažďování a dokumentace nouzových a dalších platidel různého druhu (například pivní, chmelové, chlebové). Iniciátorem založení kabinetu, který bude v prohlídkovém okruhu zámku, byl Jirkovák Pavel Moravec, předseda České numismatické společnosti s pobočkou v Chomutově. „Sbírka bude samozřejmě přístupná veřejnosti, využívat ji budou moci pro studijní účely školy i jednotliví zájemci, poslouží také při přednáškách v místních školách," vysvětluje Pavel Moravec.

Pivní, chmelové, chlebové...

Zní to vskutku podivně, ale i tato forma platidel kdysi v naší republice byla. Například pivní známky se v minulosti udělovaly zaměstnancům pivovarů jako bonus ke mzdě. Nárok na ně měli dokonce pracovníci zahrnutý v kolektivní smlouvě, zde se také uváděla daná spotřeba na osobu. Kupříkladu taková úřednice měla nárok na litr piva denně, její mužský protějšek na litry tři. (zdroj: www.pokladypodnami.cz)

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru