Chomutov - Jak se žije na největších chomutovských sídlištích? Stále hůř a hůř, shodují se lidé, jejichž bydlištěm je Březenecká, Kamenná, Zahradní nebo Písečná. Zatímco dříve tamní obyvatelé řešili nedostatek parkovacích míst nebo nevyhovující jízdní řády trolejbusů, dnes je trápí o dost důležitější starosti. Problematické soužití se stále početnější skupinou nepřizpůsobivých spoluobčanů, bezpečnost dětí nebo nedostatek možností k aktivnímu využití volného času.

sidliste-foto299

„Před časem jsme si koupili a zrekonstruovali byt v panelovém domě. Do vlastního bydlení jsme investovali zhruba 600 tisíc korun. Během pár let se situace v našem okolí zásadním způsobem změnila k horšímu. Prázdné byty zaplnili lidé, kteří žijí jen ze sociálních dávek a nemají ambici začlenit se mezi většinu, která tu žila už dlouhé roky," líčí maminka dvou dětí příběh ze sídliště Zahradní, a dodává, „dětské hřiště před domem je každý den kompletně obsazené posedávajícími skupinkami -náctiletých, často i dospělých. A tak s dětmi sedíme doma nebo chodíme úplně jinam."

sídliště299

Řada lidí chce zoufalou situaci řešit stěhováním na jiné místo. Jenže naráží na fakt, že jejich byty jsou momentálně neprodejné. Od realitních makléřů často slyší: špatná lokalita, nebezpečné okolí, nepopulární sousedé. Pokud by skutečně chtěli byt prodat, musí se smířit s tím, že prodělají až několik stovek tisíc korun. To by většině z nich přineslo existenční starosti. A tak zůstávají v místech, kde už se dávno necítí komfortně a doufají, že se o jejich situaci brzy začne někdo zajímat.

Nadějí by jim mohly být blížící se komunální volby. Lokální politické hnutí NOVÝ SEVER má mimo jiné v plánu prioritně řešit právě bezpečnost na chomutovských (a také jirkovských) sídlištích. „Situaci na sídlištích dobře známe, vždyť řada z nás tady žije dlouhé roky. Zásadní změnou musí být to, aby VŠICHNI bez rozdílu dodržovali pravidla slušného soužití. A pokud tak kdokoliv nečiní, musí cítit tlak zodpovědných orgánů a úřadů. Jedině tak lze postupně snížit napětí mezi majoritní částí společnosti a nepřizpůsobivou menšinou," říká kandidát hnutí NOVÝ SEVER Jiří Kratochvíl, který se problematikou bezpečnosti na chomutovských sídlištích dlouhodobě zabývá. Sám žije v jednom z nich a dobře tak ví, co jeho sousedy nejvíce trápí.

e-chomutovsko-inzerce299

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru