Chomutov – Armabeton, „Armáďák", vila v Čelakovského ulici a mnoho dalších. Zchátralé a polorozpadlé stavby dají se v Chomutově počítat na desítky. Někde se opravuje, někde demoluje a někde se nic neděje. Stavební úřad tyto stavby sleduje zhruba od roku 1990.

vila v čelakovské279

„Nečekáme, až něco spadne"

„Sledování staveb sice nenařizuje žádný právní předpis, ale dlouhodobá zkušenost jednoznačně prokazuje úspěšnost tohoto řešení, neboť se díky tomu většinu problémů daří řešit v zárodku a nečeká se na to, až něco spadne. Neustálý tlak pak zpravidla vede k řešení situace," uvedl primátor města Jan Mareš. Město již v tomto směru sledovalo 90 staveb, 49 již bylo díky rekonstrukci nebo řádnému zabezpečení ze sledování vyřazeno.

Kde není vůle, přichází pokuty

V praxi se jedná o stavby, které svým stavem ohrožují, nebo by zanedlouho mohly, zdraví či životy lidí a zvířat nebo majetek sousedících vlastníků nemovitostí. Za období od roku 2007 úředníci provedli 964 kontrol různých staveb. „Podle jejich stavu pak vlastníkům podáváme výzvy, nařízení nebo povolení k jejich zabezpečení. Pokud neuposlechnou výzvu nebo nařízení, jsou pokutováni," sdělil vedoucí Odboru obecní živnostenský úřad, stavební úřad a životní prostředí Vladimír Dědeček.

Mnoho staveb se na tlak ze strany stavebního úřadu dočkalo kompletní rekonstrukce a přestalo tak hyzdit okolí. Byly to například objekty v Hálkově ulici, nebo obytný dům v Kadaňské ulici. V případě budovy Armabetonu alespoň vlastník po upozornění stavebního úřadu zajistil celou stěnu ochrannou sítí. Pokud nedojde ze strany vlastníka nemovitostí k celkové rekonstrukci, což je stav nejvíce žádoucí, nařídí město alespoň kvalitní zabezpečení. Když se ani k tomu vlastník po uložení pokuty nemá, uhradí práce sám magistrát a náklady pak na vlastníkovi vymáhá. To se stalo například u vily v Kostelní ulici.

vila v čelakovskéa279

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru