Krušné hory – Bůhví, jak mohl celý příběh dopadnout, nebýt ženina chladného rozumu a odhodlání. Třiasedmdesátiletá žena se dnes vydala na houby do lesů mezi Cínovcem a Dubí, během sběru se jí ale v lese, zřejmě vlivem onemocnění cukrovkou, udělalo špatně.

horskáslužba199

„Netušili jsme, kde hledat"

Velký problém byl v tom, že houbařka nebyla ve stavu, kdy by mohla dojít zpět domů. Neztratila ale duchapřítomnost a zavolala na linku 155. „Dispečink Zdravotnické záchranné služby z Ústí nad Labem pak kontaktoval nás na krizovém čísle 1210 a předal nám její telefonní číslo. Netušili totiž, kde se paní se zdravotními problémy přesně nachází, protože se během určení místa ztratil signál," uvedl k pátrací akci zasahující člen Horské služby Krušné hory Tomáš Plíva s tím, že věděl pouze to, že žena leží někde v lese.

„Paní se odplazila na signál"

Do terénu vyrazily dvě terénní čtyřkolky. Záchranáři se rozhodli, že pomalu a pečlivě projedou rozlehlý prostor, ve kterém by se ztracená houbařka mohla nacházet. Během pátrání měli na čtyřkolkách puštěny výstražné majáčky a houkačku. „Asi po pětačtyřiceti minutách marného hledání jsem zkusil znovu vytočit číslo mobilu, který paní měla u sebe. V tu chvíli už byla na signálu a hovor mi vzala. Věděla, že se musí k signálu dostat, a tak, i když nemohla chodit, se asi kousek odplazila a signál naskočil," popsal šťastné okolnosti hledání Plíva.

„Žena už byla podchlazená"

Paní po krátké době zaslechla houkačku a záchranáře k sobě telefonem navedla. Ležela přibližně čtyřicet metrů od cesty a vzhledem k zelenohnědému oblečení nebyla vůbec vidět. Zachránci se jí okamžitě ujali, zjistili, že nemůže chodit a už začíná být podchlazená. Vzápětí dorazili členové Městské police Dubí a pomohli paní naložit na přívěs za čtyřkolkou. Pacientka byla posléze převezena na Komáří vížku, kde byla předána posádce sanitního vozu.

„Telefon může zachránit život"

„Z dnešního případu je vidět, jak mobil může zachránit v horách život. Paní přesně věděla, co musí udělat a proto se dostala včas do nemocnice. Kdyby mobil neměla nebo rezignovala na slabý signál, mohlo vše dopadnout tragicky," uvedl k zásahu náčelník krušnohorské Horské služby Miroslav Güttner.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru