Chomutov – O tom, že umísťování budek v Podkrušnohorském zooparku má smysl a ptáci do nich často zalétají, svědčí jejich obsazenost a následné výsledky. „Z celkem jedenácti budek, umístěných v zooparku před loňskou zimou, bylo obydleno deset. V šesti z nich pak dokonce došlo k druhému hnízdění," hodnotí stav chovatel Petr Hora.

horazoo89105 vajec, 63 mláďat

Zoolog sám během celé doby průběžně monitoroval a zaznamenával obsazenost ptačích obydlí a pečlivě vedl evidenci hnízdících druhů a počty vyvedených mláďat. „Budky využilo sedm ptačích druhů. Brhlík lesní, lejsek černohlavý, sýkora koňadra, modřinka a úhelníček, vrabec polní a rehek zahradní. Počet vajec v prvním a druhém hnízdění byl 105, úspěšně vyvedených mláďat 63. Všechna mláďata byla okroužkovaná, můžeme se proto těšit na zpětná hlášení o migraci a životě opeřenců," dodává Hora.

Pár rad od povolaných

Máte v plánu pověsit budku? Nyní začíná nejvhodnější podzimní období. Podle odborníků má smysl instalovat budky pouze v místech, kde chybí dostatek vhodných přirozených dutin a kde jsou v převaze mladé a zdravé stromy (kulturní hospodářské lesy, zahrady, parky). Dále je také třeba brát v úvahu, pro který druh je budka určena, každý pták osídluje budky jinak umístěné. Vletový otvor je vhodné umístit na východ a budku naklonit dopředu (to aby do ní nezatékalo). A protože je žádoucí budky pravidelně čistit, vybírejte místa jednak vhodná pro ptáky ale i dobře přístupná člověku.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru