Chomutov – V teráriích Podkrušnohorského zooparku se po deseti letech podařil mimořádně úspěšný odchov vzácného agamovitého ještěra, trnorepa afrického. „Trnorepy jsme odchovali poprvé v roce 2004. Tehdy jsme nakonec z patnácti snesených vajíček a osmi vylíhnutých mláďat této zajímavé agamy odchovali pět jedinců," uvádí chovatel terarijních zvířat Jaroslav Zelinka. V letošním roce byl zoopark ještě úspěšnější.

trnorepa29

Čtrnáct ze čtrnácti

„Do líhně jsme umístili čtrnáct vajíček, ze všech se vylíhla mláďata. Ve stáří jednoho měsíce se mají čile k světu a brzy potěší návštěvníky zooparku v expozicích terárií," doplnil Jaroslav Zelinka.

Jaký je...

Trnorep africký nebo také trnorep skalní je statný 40-43 cm velký ještěr dosahující hmotnosti kolem jednoho kilogramu. Na trnorepech je nápadné jejich zavalité, shora charakteristicky zploštělé tělo, umožňující zvířeti ukrýt se i v nepatrných spárách pod a mezi kameny a plochý ostnatý ocas, kterým v nebezpečí a při napadení dokáží rozdávat bolestivé údery. Ve volné přírodě obývají kamenité a skalnaté oblasti pouští a polopouští severní Afriky od Maroka, Alžíru přes Tunis až do Libye.

trnorep29

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru