Chomutov - Za popelnice budou Chomutované příští rok zřejmě platit výrazně méně, a to o dvě stě korun. „Navrhujeme zastupitelstvu snížení poplatku ze 456 na 250 korun," napsal na svém facebookovém profilu primátor Jan Mareš. Je to další snížení poplatku, které město v posledních dvou letech občanům nadělilo. Před dvěma lety přišly lidem složenky, kde bylo místo 696 korun jen současných 456 korun.

Opatření, která v průběhu let přijímaly technické služby, vedla ke snížení nákladů na svoz, třídění a ukládání odpadu. Ilustrační foto

Tak velké snížení budí podezření, zda se nejedná o předvolební tah. Primátorovi jsme proto tuto otázku položili. „Byl by to dobrý tah, ale za vším je vynikající hospodaření města a jeho organizací, v tomto případě technických služeb. Výpočet výše poplatku je jasně daný, proto mohl klesnout," odpověděl primátor. Zdůraznil, že opatření, která v průběhu let přijímaly technické služby, vedla ke snížení nákladů na svoz, třídění a ukládání odpadu. Hospodaření města, které je výrazně v kladných číslech, zase umožnilo ponechání stejné výše dotace každému občanovi jako letos, tedy 340 korun," dodal. Ať je to tak nebo tak, dají zastupitelé, pokud výši poplatku na svém zasedání v polovině září schválí, Chomutovákům hezký dárek na rozloučenou před komunálními volbami.

Nicméně město také připustilo, že na snížení mají také podíl sami Chomutováci. „Klesl počet černých skládek a poškozování kontejnerů a lidé stále v hojné míře třídí," uvedla mluvčí magistrátu Šárka Schönová. Za odpad podle návrhu by vůbec neměli platit vysokoškoláci, kteří studují dále než 70 kilometrů od Chomutova.

Podle údajů města hospodaření skončilo v přebytku 425 milionů korun. Například 95 milionů ušetřil magistrát na svém provozu.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru