Chomutov - Více než sto čtyřicet metrů kabelu veřejného osvětlení ukradl neznámý zloděj v Nových Spořicích v Chomutově, krádeží vyřadil z provozu stožáry osvětlující komunikace. Technické služby nyní pracují na opravách.

kabely298

„Je to nemorální a nebezpečné"

„Tamní osvětlení napomáhá bezpečnosti v úseku, kde se kříží dvě frekventované silnice. Jednání zloděje (nebo celé skupiny) je nejen nemorální, ale i nebezpečné. Hlavně na krajnicích se totiž výrazně zhoršila viditelnost," uvedl náměstek primátora Martin Klouda.

Škody jdou do sta tisíců

Krádeže se kdosi dopustil v předposledním srpnovém týdnu. Z křižovatky silnice 1/7 a 1/13 zmizelo 145 metrů kabelu a pachatel(é) navíc zničil sedm stožárových výzbrojí. „Způsobil nám škodu za více než padesát tisíc korun na odcizeném materiálu, celkové náklady na opravu pak přesáhnou sto tisíc korun," řekl vedoucí provozovny Veřejného osvětlení Jan Dvořák. (Kromě Technických služeb byla poškozena také společnost Ředitelství silnic a dálnic, které zloději ukradli nebo zničili téměř nové osvětlení. Škoda i v tomto případě přesahuje sto tisíc korun.)

Technické služby ihned začaly s nápravou škod a zprovoznily stěžejní osvětlení. Celkové opravy však potrvají do konce září.

Zloději řádí po celém městě

Vandalové se již letos ve městě na veřejném osvětlení podepsali. Zničili hlavně kryty stožárů, ukradli pojistky, převážně na sídlištích Kamenná, Písečná a v centru města. Náklady na opravy v posledních letech rapidně rostou. Zatímco v roce 2012 musely Technické služby ze svého rozpočtu vynaložit na opravy zhruba sto tisíc korun, loni se tato částka více než zdvojnásobila. Bohužel, celková výše škod neklesne ani v letošním roce.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru