Jirkov – Za dlouhých sedmašedesát let zažil klub mnoho hezkého, ale i věci méně příjemné. Několikeré stěhování, finanční krize, na druhou stranu ale také postupy do vyšších soutěží či pořádání tradičních žákovských turnajů. To vše je nyní minulostí, v současné době už klub neexistuje. Na „jeho" hřišti se nyní budou připravovat hasiči, ti zde plánují tréninky a soutěže v požárním sportu. Plocha o rozloze necelého hektaru bude přístupná také žákům z blízké Základní školy v ulici Budovatelů.

fotbalkyjice288

Plot se demontoval

O ukončení činnosti fotbalového klubu se Městský úřad dozvěděl v zimě. Nejprve dorazila žádost o každoroční dotaci z rozpočtu, té ovšem chyběly potřebné náležitosti. Na základě toho se posléze zjistilo, že klub už asi nefunguje. Následovala výpověď pronájmu hřiště, než si jej ale zodpovědní úředníci mohli převzít zpět, museli čekat do skončení výpovědní lhůty (zástupce klubu nepřebíral poštu). Do té doby stihli fotbalisté demontovat plot, a buňky, v nichž měli zázemí, tak zůstaly volně přístupné.

„Bourat zatím nemůžeme"

Plocha nyní samozřejmě láká bezdomovce, kteří využívají nyní již zdevastované „domečky" jako útočiště před nepřízní počasí. „Bohužel, s buňkami v tuto chvíli nemůžeme nic dělat. Ani zbourat, ani opravit, fotbalistům je zastavil finanční úřad kvůli dluhu," vysvětluje starosta Radek Štejnar, který zároveň upozorňuje, že v prvé řadě se stejně bude muset postavit nový plot.

Trocha historie FK Jirkov Kyjice

Klub spatřil světlo světa v roce 1947 a tehdy nesl název „Fotbalová Jednota Sokol Kyjice". Jak pamětníci vzpomínají, téměř do konce 60. let se fotbalisté převlékali a myli v místním mlýnu, prádelně a dokonce v koupelně kyjického Obecního národního výboru. Sice se hrálo na travnatém hřišti (další dokonce bylo v záloze), kabiny ale tak nějak chyběly. Ty se postavily až po tisícovkách brigádnických hodin v investiční „akci Z" a za podpory obce v roce 1968, o dva roky později přibylo i toužené sociální zařízení.

Na přelomu 70. a 80. let musejí obyvatelé Kyjic z důvodu postupující důlní těžby obec pomalu opustit, fotbalový Sokol ovšem nezaniká. Pod novým jménem TJ Lesy Chomutov působí po dva roky ve Vrskmani, v následujících letech střídá zázemí na jirkovských hřištích TJ VJŠ, TJ Statky a VČSA Ervěnice. V roce 1988 získávají Kyjičtí konečně vlastní prostor, odcházejí hrát na „Koteňák". Zde zůstávají až do roku 1995, mezitím se také částečně vrací k původnímu názvu.

V roce 1995 podal Jirkov Kyjickým pomocnou ruku a nabídl nové prostory na pozemcích města. Kyjičtí neváhali a nabídku přijali (na Koteňáku stejně jen narůstaly starosti s útoky vandalů).

V roce 1997 Jednota důstojně oslavila 50 let od svého založení, když se podařil přestup mužů z 3. třídy do okresního přeboru.

Do roku 1979 měla Jednota tři družstva, žáky, dorost a „A" tým. Od počátku 80. let už registrovala mladší a starší žáky, dorost a družstvo mužů „A" a „B", později pak vychovávala i vlastní přípravku. Kyjické odchovance bychom našli v řadách jiných jirkovských a chomutovských fotbalových klubů, dalších pak působili například v Blšanech nebo Mostě. (zdroj: www.fotbal-kyjice.wz.cz)

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru