Chomutov - Chomutovem se v poslední době šíří informace o tom, že radnice zve do města nepřizpůsobivé či jim dokonce nabízí byty a pak na ně bere dotace. „Několik občanů už se ptalo, jak to vlastně je. Musím říci, že jde o fámu, neboť město nic takového nedělá, nikdy nedělalo a doufám, že nikdy dělat nebude. Důvodů je hned několik," říká k tomu primátor města Jan Mareš.

policie198

Nechceme další vandaly, kriminálníky a bordeláře

Podle jeho slov si radnice nechce přidělávat starosti se znečištěním ulic a veřejných prostranství, s ničením majetku města, nárůstem drobné kriminality, vandalismu a dalších nešvarů. Značné prostředky, které jdou do prevence, na kamerové systémy, na programy sociálního začleňování by vedení města umělo využít lépe ve prospěch slušných lidí. Mimoto, město nevlastní mnoho volných bytů, kam by se nepřizpůsobiví mohli nastěhovat.

„V mnoha případech je město bezzubé"

Když už k nám do města tedy přijdou, kde bydlí? Stěhují se do bytů družstev a SVJ (sdružení vlastníků bytových jednotek). „Bohužel, základní chyba je v tom, že část privatizovaného bytového fondu se dostala do rukou těch, kteří na tom dělají svůj ubytovací byznys a provádí bytové spekulace. Několik mimochomutovských občanů či firem vlastní v Chomutově desítky až stovky bytů a do nich sestěhovávají nepřizpůsobivé z celé republiky. V žádném případě nejde o byty v majetku města, ale ve vlastnictví SVJ či bytových družstev, kde je město téměř bezzubé," říká primátor Mareš a dodává, že je to stejné jako s ubytovnami.

Jedna taková měla například vzniknout na Březenecké. Nebylo to město, kdo chtěl stavět (šlo o soukromý subjekt), ale byla to naopak radnice (magistrát), kdo ke stavbě vydal záporná stanoviska. Mnoho obyvatel žije v mylném přesvědčení, že město může za migraci nepřizpůsobivých občanů do Chomutova, málokdo si ale přizná, že si špatně vybíral, komu prodá volný byt.

„Peníze bychom dávali raději do školek a škol"

Jak je to s dotacemi? Město se snaží získat prostředky na řešení problémů, které přináší velký počet nepřizpůsobivých ve městě. Jde například o asistenty prevence kriminality, sociální terénní pracovníky či začleňovací programy. Ale i součet všech dotací je jen kapkou proti škodám a všem nákladům na řešení situace. „Kdybychom nemuseli tyto prostředky vynakládat na zmírnění dopadů přívalů nepřizpůsobivých, určitě bychom je uměli vynaložit lépe. Třeba do obnovy chodníků či dětských hřišť, ve prospěch mateřských a základních škol a podobně," vysvětluje primátor.

„Pracujeme na problému na několika frontách"

Proti přílivu nepřizpůsobivých a za účinnější řešení situace město bojuje na několika frontách. Ve městě například Záchranným kruhem, preventivními programy, řadou mimořádných akcí městské policie. „Spolupracujeme s SVJ, která se na nás obrací, a pomáháme jim řešit právě problémy s nepřizpůsobivými. Na vládní úrovni jednáme s premiérem a ministry vnitra nebo práce a sociálních věcí o zneužívání dávek, ubytovacím byznysu nebo navýšení počtu policistů v Chomutově. Spolu s vedením Svazu měst a obcí ČR jsem iniciátorem řady návrhů na radikální změny a potírání těchto negativních jevů," doplňuje závěrem Mareš.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru