Červený Hrádek – Za dlouhých osmnáct let se vaření klasické české „svíčkové" na Červeném Hrádku stalo tradicí. S nádechem nadsázky by se dalo říci, že se vlastně jedná o mistrovství světa. „Někdy to tak opravdu nazýváme, ona se de facto svíčková nikde jinde ve světě nevaří," směje se jeden z organizátorů unikátního klání Bedřich Fryč a vzápětí vše uvede na pravou míru, „oficiálně je to ale spíše Mistrovství České republiky."

svíčková188

Zajímavá porota

Letošní „světový a český" šampionát vypukne první zářijovou sobotu (6. září) v 14.00 hodin. Mezi porotce usedne již velezkušený arbitr Marián Vojtko, pořadatelům se také podařilo získat jednoho vzrůstem sice malého, gurmánsky ale velikého Jiřího Krytináře. „Účast dlouholetého předsedy Petra Novotného je v jednání, zatím nevíme, zda mu zdravotní stav dovolí na Hrádek přijet," naznačuje Fryč.

Maximální počet = dvacet

Jste přesvědčeni, že vaše svíčková omajda je tou nej? Přihlaste se do soutěže a přijďte se pochlubit. Maximální počet soutěžících je sice omezen na dvacet, volná místa ale zatím stále jsou. Svoji přihlášku můžete poslat na elektronickou adresu - Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. - . „Lze se přihlásit i na místě samém, to ale pouze v případě, že by ještě nebylo plno," vysvětluje organizátor.

Vzpomínka na poslední ročník

Celkovým vítězem loňského, osmnáctého ročníku se stal soutěžní nováček Martin Slavomil Kohout z Prahy. „Svou svíčkovou jsem vařil srdcem. Na soutěž jsem si speciálně objednal mladého býčka a maso zásadně nenakládám. Příští rok určitě přijedu, chtěl bych své vítězství obhájit," řekl tehdy vítěz.

48 knédlů

Rámcovou soutěž v pojídání knedlíků vyhráli poprvé hned dva účastníci, předloňský vítěz Miloš Janček z Varnsdorfu a Jiří Nikl z Mostu. Za půl hodiny dokázali spořádat každý neuvěřitelných 48 knedlíků se svíčkovou omáčkou. Oba si tak cenu pro vítěze museli rozdělit.

Výběr z pravidel

1/ Soutěží se anonymně, totožnost soutěžících zná pouze jeden z organizátorů.
2/ Každý soutěžící je povinen přinést do soutěže celkem (minimálně) 7 soutěžních porcí svíčkové, tzn. maso + omáčku.
3/ Knedlíky jsou pro všechny soutěžící stejné! Nehodnotí se!
4/ Talíře jsou zajištěny organizátory, pro všechny stejné, nejsou připuštěny výjimky. Talíře nesmí ovlivňovat umělecký dojem.
5/ Svíčková musí být čerstvá, i porotci jsou jenom lidi.
6/ Hodnotí se: chuť a vůně omáčky, konzistence omáčky, chuť masa, zpracování masa a celkový umělecký dojem soutěžní porce.
7/ Hodnocení jako ve škole, každá kategorie známkami 1-5 (nejlepší 1, nejhorší 5). Výsledky všech kategorií od jednoho soutěžícího se sečtou.

Zvítězí soutěžící, který obdrží nejméně bodů.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru