Červený Hrádek – Za dlouhých osmnáct let se vaření klasické české „svíčkové" na Červeném Hrádku stalo tradicí. S nádechem nadsázky by se dalo říci, že se vlastně jedná o mistrovství světa. „Někdy to tak opravdu nazýváme, ona se de facto svíčková nikde jinde ve světě nevaří," směje se jeden z organizátorů unikátního klání Bedřich Fryč a vzápětí vše uvede na pravou míru, „oficiálně je to ale spíše Mistrovství České republiky."
Zajímavá porota
Letošní „světový a český" šampionát vypukne první zářijovou sobotu (6. září) v 14.00 hodin. Mezi porotce usedne již velezkušený arbitr Marián Vojtko, pořadatelům se také podařilo získat jednoho vzrůstem sice malého, gurmánsky ale velikého Jiřího Krytináře. „Účast dlouholetého předsedy Petra Novotného je v jednání, zatím nevíme, zda mu zdravotní stav dovolí na Hrádek přijet," naznačuje Fryč.
Maximální počet = dvacet
Jste přesvědčeni, že vaše svíčková omajda je tou nej? Přihlaste se do soutěže a přijďte se pochlubit. Maximální počet soutěžících je sice omezen na dvacet, volná místa ale zatím stále jsou. Svoji přihlášku můžete poslat na elektronickou adresu -
Vzpomínka na poslední ročník
Celkovým vítězem loňského, osmnáctého ročníku se stal soutěžní nováček Martin Slavomil Kohout z Prahy. „Svou svíčkovou jsem vařil srdcem. Na soutěž jsem si speciálně objednal mladého býčka a maso zásadně nenakládám. Příští rok určitě přijedu, chtěl bych své vítězství obhájit," řekl tehdy vítěz.
48 knédlů
Rámcovou soutěž v pojídání knedlíků vyhráli poprvé hned dva účastníci, předloňský vítěz Miloš Janček z Varnsdorfu a Jiří Nikl z Mostu. Za půl hodiny dokázali spořádat každý neuvěřitelných 48 knedlíků se svíčkovou omáčkou. Oba si tak cenu pro vítěze museli rozdělit.
Výběr z pravidel
1/ Soutěží se anonymně, totožnost soutěžících zná pouze jeden z organizátorů.
2/ Každý soutěžící je povinen přinést do soutěže celkem (minimálně) 7 soutěžních porcí svíčkové, tzn. maso + omáčku.
3/ Knedlíky jsou pro všechny soutěžící stejné! Nehodnotí se!
4/ Talíře jsou zajištěny organizátory, pro všechny stejné, nejsou připuštěny výjimky. Talíře nesmí ovlivňovat umělecký dojem.
5/ Svíčková musí být čerstvá, i porotci jsou jenom lidi.
6/ Hodnotí se: chuť a vůně omáčky, konzistence omáčky, chuť masa, zpracování masa a celkový umělecký dojem soutěžní porce.
7/ Hodnocení jako ve škole, každá kategorie známkami 1-5 (nejlepší 1, nejhorší 5). Výsledky všech kategorií od jednoho soutěžícího se sečtou.
Zvítězí soutěžící, který obdrží nejméně bodů.