Chomutov – Herny v Chomutově ano či ne, referendum o jejich úplném zákazu, toť stále živé téma. Před měsícem a půl podala občanská iniciativa „Nechceme žít v Palermu" návrh na vyhlášení referenda o zákazu hazardu ve městě. Magistrát petici občanů pro formální nedostatky neuznal (psali jsme zde), „Palermistům" se odůvodnění nelíbilo a obrátili se na soud (podrobnosti najdete zde). Ten rozhodl ve prospěch městských úředníků.

automat68

„Krajský soud v Ústí nad Labem zamítl návrh na určení, že náležitosti k vyhlášení místního referenda v Chomutově nemají nedostatky. Soud sice uznal, že magistrát nedostatečně písemně zdůvodnil vyřazení podpisů, ale i přes tyto vady dospěl k tomu, že k uznání bezvadnosti návrhu na referendum to nestačí," říká mluvčí Iniciativy Tereza Dvořáková.

„Hledají chyby pouze u druhých"

„Rozsudek krajského soudu v tomto okamžiku nemám k dispozici, přesto jsem přesvědčen, že postup magistrátu a jeho pracovníků byl a je v souladu se zákonem. Podle neoficiálního zdroje výrok soudu sděluje správné posouzení magistrátu v tom, že návrh na referendum má nedostatky," komentuje informaci primátor města Jan Mareš a pokračuje, „iniciativa Nechceme žít v Palermu ve svých prohlášeních tvrdí, že úředníci vyhodnotili smyšlené chyby, sběrači podpisů přitom ale nedokázali signatářům vysvětlit a ohlídat, aby se podepisovali pouze oprávnění občané města Chomutova. V mnoha případech tak k předepsané kolonce bydliště Chomutov byla připsána různá jiná města a obce. Jsou to viditelné školácké chyby, kterých se iniciátoři dopustili, ale asi si je neuvědomují a neustále hledají chyby pouze u druhých."

Možná to poženou výš

Dílčí prohra „Palermo" nezastavuje, přemýšlí o vyšší instanci. „Na konci týdne se sejdeme s našimi spřízněnými právníky, abychom zvážili možnost podat kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu," naznačuje Dvořáková a zároveň si pochvaluje, jak plodně se před dalším kolem jednání podařilo vyplnit oddechový čas, „důležité je to, že jsme v mezičase nasbírali náhradu za neuznané podpisy. Pro jistotu ale vyrazíme ještě jednou do ulic, abychom k tomu získali pár set podpisů navíc."

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru