Chomutov - Po roce příprav Oblastní muzeum v Chomutově odhalilo novou archeologickou expozici Pohledy do pravěku. Vidět ji můžete v Domě Jiřího Popela z Lobkowicz v bývalém jezuitském areálu. Tam také najdete expozici Svět Krušných hor, věnovanou lidovému umění, dřevěným hračkám a dalším předmětů krušnohorského života našich předků.

Nová expozice Pohledy do pravěku je rozdělena do dvou částí. „V jedné představujeme život v pravěku, prostřednictvím nejrůznějších artefaktů užívaných v dané době. Druhá část je věnována světu mrtvých," vysvětlila rozdělení vedoucí archeologického oddělení Lenka Ondráčková a dodala, že ve světě mrtvých návštěvníci naleznout rekonstrukce tří hrobů, které jim přiblíží odlišnosti mezi pohřebními rituály. „Návštěvníky jistě zaujme výbava bojovnických hrobů z germánského pohřebiště, jejichž pohřební zvyklosti byly velice neobvyklé," doplnila Ondráčková a připomněla, že v části živého světa pravěku je velkou cenností rekonstruované bronzové vědro.

Zatímco v létě bude archeologická expozice Pohledy do pravěku hostit především turisty, na podzim by ji měly navštívit také školy. „Připravujeme vzdělávací programy pro menší i větší žáky základních a studenty středních škol," potvrdila Ondráčková s tím, že komentované prohlídky pro zájemce z řad veřejnosti se zatím nepřipravují. „Návštěvníkům jsou však k dispozici průvodci muzea, kteří jsou připraveni reagovat na jejich dotazy a podat jim dodatečný výklad," dodala vedoucí archeologického oddělení Oblastního muzea v Chomutově.


Další tipy na výlety a zábavu najdete na www.eChomutov.cz a facebookových stránkách.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru