Chomutov - Průlet bojového armádního vrtulníku dnes zahájil v Chomutově vojenský pohřeb. Stovky lidí se tak přišly rozloučit s osmadvacetiletým rotmistrem Davidem Benešem, kterého minulý týden zabil sebevražedný atentátník v Afghánistánu. Spolu s rotmistrem Davidem Benešem z Chomutova při atentátu zahynuli i další čtyři vojáci České republiky. Obřad se uskutečnil v chomutovském kostele svatého Ignáce a pietní akt pokračoval na chomutovském hřbitově.

Čestná vojenská stráž odnáší rakev s padlým vojákem Davidem Benešem. Foto: Jan Vraný

Před kostelem stála nastoupená čestná jednotka a hrála vojenská hudba. Rotmistr David Beneš byl během smutečního obřadu povýšen in memoriam do hodnosti štábního praporčíka. 

"Smuteční obřad se konal v kostele, byl ale civilní a na přání rodiny, která si nepřála medializaci uvnitř, tak bez přítomnosti médií, což jsme samozřejmě respektovali," uvedl mluvčí 4. brigády rychlého nasazení Milan Němec.

Nad hrobem mladého Chomutovana pronesl krátkou modlitbu i vojenský kaplan. Poté čestná jednotka vypálila na počest mrtvého kolegy tři salvy. 

VIDEOREPORTÁŽ Z POHŘBU: 

 

Osmadvacetiletý voják David Beneš, který do armády nastoupil v roce 2006, byl nejmladší z pěti českých vojáků, kteří 8.července zahynuli při útoku sebevražedného atentátníka.

V Afghánistánu byl nasazen třikrát. Ve vojsku působil nejprve jako střelec, poté velitel družstva a zástupce velitele čety u 41. mechanizovaného praporu v Žatci.

Další zabití čeští vojáci budou pohřbeni v následujících dnech.

Libor Ligač 18. července v Týništi nad Orlicí,

Jan Šenkýř tentýž den v Hradci Králové a Ivo Klusák 21. července v Jičíně.

Termín a místo pohřbu Jaroslava Lieskovana, který zemřel až v pondělí po převozu do Česka, zatím nebyly oznámeny.

FOTOGALERIE:

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru