Chomutov, Žatec, Praha - Česká armáda zveřejnila totožnost mužů padlých při útoku v minulém týdnu při misi v Afghánistánu. Fotografie i jména vojáků jsou zveřejněné se souhlasem rodin. Jeden z padlých, David Beneš z Chomutova, sloužil u žateckého 41. mechanizovaného praporu. Další muži byli ze základny v Chrudimi.

Zleva nahoře: rtm. David BENEŠ, čet. Ivo KLUSÁK, des. Libor LIGAČ, des. Jan ŠENKÝŘ. Foto: Armáda ČR

Zleva nahoře: rtm. David BENEŠ, čet. Ivo KLUSÁK, des. Libor LIGAČ, des. Jan ŠENKÝŘ. Foto: Armáda ČR

„Je jen jeden horší návrat vojáka do vlasti, a to když se vrátí beze cti. Ti, kteří se ve čtvrtek vrátili, se vrátili se ctí. Byli vysláni svojí zemí, svojí politickou reprezentací do daleké země, aby plnili svůj úkol a splnili ho až do konce. Myslím si, že si úctu, a to nejenom od nás, ale i od všech obyvatel této země, za to, co dělají, zaslouží," uvedl armádní genrál Petr Pavel, náčelník Generálního štábu AČR. Vojáci 4. brigády rychlého nasazení zemřeli 8. července po útoku sebevražedného atentátníka.

„Hluboce se skláním před hrdiny, kteří do důsledku splnili povinnost profesionálních vojáků. Všichni v České republice na ně můžeme být hrdí," uvedl ministr obrany Martin Stropnický.

Pohřební obřady s vojenskými poctami se uskuteční postupně ve dnech 17.7., 18.7., a 21.7. v Chomutově, Hradci Králové, Týništi nad Orlicí a Jičíně


Rotmistr David Beneš (1986) byl příslušníkem AČR od 4. ledna 2006, kdy byl po absolvování kurzu střelců z bojových vozidel mechanizovaných a protitankových odborností služebně zařazen na pozici střelce, poté velitele družstva a zástupce velitele čety u 41. mechanizovaného praporu v Žatci. Rotmistr David Beneš byl třikrát nasazen v operaci ISAF na území Afghánistánu.

Četař Ivo Klusák (1980) nastoupil do armády 1. července 2000 a po celou dobu své profesní kariéry byl příslušníkem 43. výsadkového praporu v Chrudimi. Ze základní pozice pancéřovníka postupně postoupil přes řidiče až na staršího operátora velitelského družstva 2. výsadkové roty. Četař Ivo Klusák byl veteránem šesti zahraničních operací, z toho čtyř na území Afghánistánu.

Desátník Libor Ligač (1981) nastoupil po vykonání přípravné služby dne 1. října 2010 ke 43. výsadkovému praporu v Chrudimi. U této jednotky z prvotní pozice starší obsluhy minometného družstva čety zbraní postupoval přes družstvo AGS, odstřelovače až po střelce výsadkového družstva. Byl veteránem dvou zahraničních operací ISAF v Afghánistánu.

Desátník Jan Šenkýř (1975) byl po absolvování přípravné služby v roce 2006 zařazen na pozici řidiče jednotek v podřízenosti tehdejší 14. brigády logistické podpory a následně u 13. dělostřelecké brigády. Dnem 1. dubna 2011 byl přeložen k 43. výsadkovému praporu do Chrudimi, kde pokračoval ve funkci řidiče čety zbraní. Jednalo se o jeho první nasazení v zahraniční operaci. Společně se svými kolegy zamířil do svého prvního nasazení v zahraniční operaci ISAF v Afghánistánu v dubnu tohoto roku.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru