Kadaňsko – Až do října je pro návštěvníky uzavřená malá vodní elektrárna Želina, a to včetně průchodu kolem ní k Nechranické přehradě. Důvodem je čilý stavební ruch, jehož smyslem je zřízení přeložky ze speciálního potrubí, zajišťující zdroj surové vody pro elektrárnu Tušimice. Následovat bude kompletní sanace stěn a podlah želinského koryta, jimž proudí voda do Lomazického kanálu.

elektrarna127

Ryby se vrátily do řeky

„Přípravné práce začaly koncem června s tím, že jsme dodavatelské firmě předali kompletní staveniště. Uzavřeli jsme přívodní štolu u želinského jezu a tak z ní vypustili veškerou vodu. Společně s tou z bazénu před elektrárnou jsme tak dokonale propláchli celou opravovanou trasu, aby se veškeré ryby dostaly do řeky Ohře," popisuje práce vedoucí želinského provozu Antonín Volák.

Zároveň s odstraňováním nánosu ze dna koryta probíhaly v následujících dnech i přípravy na pokládku potrubí. To povede z přívodní štoly, jejíž vyústění do bazénu bude zcela zakryto hradícími hranoly, až do původního koryta za druhým hrazením na začátku Lomazického kanálu. „Stěny a dno koryta se opraví speciální betonovou směsí, stejně tak i dno bazénu a nátok na turbíny," říká Volák.

„Turistům se omlouváme"

Jak vedoucí dodává, vodní elektrárna se veřejnosti zpřístupní opět v říjnu. Uzavírka se týká i části naučné přírodní trasy, která vede po úpatí kopce kolem bazénu a přívodního koryta do Lomazického kanálu. „Omlouváme se všem pěším turistům, ale elektrárnu budou muset případně obejít horem skrz les," uzavírá Volák.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru