Kadaň – Osmatřicet provozoven, sto sedmdesát čtyři teminálů, jejichž provoz povoluje Ministerstvo financí (MF ČR) a čtyřicet osm automatů, které dostaly dobrozdání města. Tomu všemu by měl být teoreticky od 1. ledna 2015 definitivní konec. Kadaňští zastupitelé schválili obecně závaznou vyhlášku, zakazující provozování sázkových, loterijních a jiných podobných her. Ta vstupuje v platnost právě dnes.

herna117

„Ministerstvo začne licence rušit a hlavně, nebude další vydávat"

Proč konec teoretický? „Na provoz zmíněných sto sedmdesáti čtyř teminálů vydává licenci MF ČR. My jsme nyní vyhlášku na ministerstvo zaslali a to bude průběžně jednotlivá povolení rušit. Samozřejmě to nebude najednou, určitě to nějakou dobu potrvá. Jak dlouho? Nedokáži odhadnout. Hlavně se ale nebudou nové povolovat," vysvětluje postup starosta města Jiří Kulhánek.

Co se zbylých osmačtyřiceti, radnicí povolených automatů týká, těm končí smlouva k 31.12.2014.

„Počty se stále zvyšovaly"

První regulační vyhlášku ohledně sázkových her a loterií schválili kadaňští zastupitelé na konci roku 2011. Ta měla omezit chod heren zákazem provozování mezi 6:00 a 19:00 hodinou každého dne. O čtyři měsíce později přišla vyhláška další, tentokrát to byla snaha o omezení propagace sázkových her při označování provozoven. „Obě vyhlášky měly pomoci k regulaci a omezení provozu heren na území města. Obě jsou dodržovány s několika porušeními ročně, ale provoz hracích automatů ve městě se nesnížil. Naopak, jejich počty se každým rokem zvyšují," uvádí Kulhánek.

Pro srovnání, v roce 2013 bylo v Kadani ministerstvem povolených 148 terminálů (městem 59). V roce 2014 ministerské číslo narostlo o dvacet šest kusů, městské se o jedenáct snížilo. „V roce 2012 jsme se pokusili rozhodnutí MF ČR rozporovat právním rozkladem k rukám ministra financí, ten však potvrdil rozhodnutí MF ČR jako správné. A to i přes všechna naše záporná stanoviska, včetně negativního vyjádření Městské policie," říká smutně starosta.

Sociální dávky v poukázkách

Ze všeho popsaného je patrné, že stále vyšší poptávka vyvolává vyšší nabídku a lze tedy usuzovat, že herní byznys v Kadani stoupá. Na vině je zčásti také kontrolní systém. „Než přešly některé kompetence odborů sociálních věci z měst na úřady práce, kontrolovaly naše sociální pracovnice průběžně řádné využívání sociálních dávek, a to včetně občasných návštěv heren. Pokud byl příjemce sociálních dávek přistižen při hře na automatech, byla mu sociální dávka poskytována v poukázkách. Dnes je situace po přechodu na úřady práce mnohem horší. ÚP nejsou schopny z kapacitních důvodů provádět kontroly tohoto typu, tudíž vymizela jakákoliv kontrola ze strany poskytovatele dávek. Podle zpráv naší městské policie je mezi hráči řada příjemců sociálních dávek a v nejbližším okolí heren dochází k častému narušování veřejného pořádku," popisuje současný stav šéf města.

„Město nebude ohroženo"

Logickým vyústěním, jak s hazardem úspěšně bojovat, bylo přijetí nových opatření. A to i za cenu finančních ztrát. „Město Kadaň přijde tímto v příjmech cca o 10-13 mil Kč ročně, ale s ohledem na škody, které s sebou nese gamblerství v rodinách, je tato ztráta nesrovnatelná. Město rozhodně nebude ohroženo ve svém rozvoji, naopak přispěje pozitivně ke svému dobrému jménu jako turisticky zajímavá a klidná destinace. Jinými slovy, výsledek tohoto úkonu zastupitelstva bude pro rozvoj města pozitivní," zakončuje povídání starosta.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru