Chomutov – V případu vraždy chomutovského podnikatele Romana Housky (18.11.2013) došlo k dalšímu posunu. Po několika měsících usilovného pátrání a šetření dospěli kriminalisté v tomto týdnu k závěru, že se pravděpodobně jednalo o vraždu loupežnou. „Na základě doposud provedeného vyšetřování došlo k překvalifikování skutku, stávající právní kvalifikace byla zpřísněna," uvádí krajská policejní mluvčí Jana Matonohová.

tkhouska107

15, 20 nebo výjimečný trest?

O vraždě nebylo pochyb od samotného počátku. Co se ovšem nyní v obvinění změnilo, jsou jednotlivé odstavce § 140 (vražda) Trestního zákoníku České republiky. Doposud měl pachatel „na triku" odstavec jedna, který říká: „Kdo jiného úmyslně usmrtí, bude potrestán odnětím svobody na deset až osmnáct let." Nyní se ovšem v jeho vyšetřovací složce objevila čísla dvě a tři, písmeno „j". Při nahlédnutí do zákoníku se dočtete, že: 2/ „Kdo jiného úmyslně usmrtí s rozmyslem nebo po předchozím uvážení, bude potrestán odnětím svobody na dvanáct až dvacet let." – 3/ „Odnětím svobody na patnáct až dvacet let nebo výjimečným trestem bude pachatel potrestán, spáchá-li čin uvedený v odstavci 1 nebo 2 v úmyslu získat pro sebe nebo pro jiného majetkový prospěch nebo ve snaze zakrýt nebo usnadnit jiný trestný čin nebo z jiné zavrženíhodné pohnutky."

Nejprve to byla náhoda

Na březnové tiskové konferenci tým kriminalistů tvrdil, že oběť a vrah spolu neměli nic společného a šlo vlastně o nešťastnou náhodu (psali jsme zde). O měsíc později policisté připustili určité nejasnosti, na které ukázala samotná rekonstrukce (najdete zde). Co se tedy nyní stalo, že došlo k překvalifikování případu? „Více, než bylo řečeno, zatím s ohledem na stále probíhající vyšetřování nebude policie uvádět," odpovídá na otázku Matonohová.

Chtěl být za pracovníka zásilkové služby

O případu píší také dnešní Lidové noviny. Podle deníku prý vrah Romana Housku nejprve omráčil, pak začal střílet. Server lidovky.cz dále uvádí, že si pachatel vymyslel historku, aby se k rodině podnikatele dostal co nejblíže (což by zcela logicky ukazovalo na fakt, že o náhodu opravdu nešlo). S odkazem na detektivní spis periodikum uvádí, že pachatel měl v úmyslu vydávat se za pracovníka PPL, doručujícího zásilku. Za tímto účelem měl údajně také vytvořený jmenný seznam osob rodiny, včetně Jany Vaňhové. (zdroj: www.lidovky.cz)

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru