Chomutov - Vojáci ze žatecké základny a z Chrudimi zemřeli v úterý ráno krátce po páté hodině našeho času při výbuchu improvizovaného výbušného zařízení. Další voják byl vážně zraněn. O útoku informovalo tiskové oddělení Generálního štábu Armády ČR. Bohužel, jedním ze zabitých vojáků byl osmadvacetiletý muž z Chomutova.

army87Následkem výbuchu utrpěli čtyři čeští vojáci rotmistr D. B. (1986), četař I. K. (1980), desátník J. Š. (1975), desátník L. L. (1981) smrtelná zranění. Další voják rotmistr J. L. (1975) byl těžce zraněn. Na místě mu byla okamžitě poskytnuta první pomoc. Následně byl transportován do americké vojenské nemocnice na základně Bagrám. „Rodiny vojáků jsou vyrozumívány," uvedla Jana Růžičková z oddělení komunikace generálního štábu.

„Ztráta se dotýká osobně téměř každého vojáka"

Podle generála Pavla se jednalo o velmi zkušené příslušníky české armády, kteří kromě jednoho, jenž byl na své první misi, prošli už několika zahraničními operacemi. „Důvod, proč jsem svolal dnešní mimořádnou konferenci, je jedním z nejhorších, který si dovedu představit. Oznámení ztráty hned čtyř vojáků Armády České republiky, je skutečně informací, kterou sděluji jen velice nerad. Bohužel, takové věci se ve válkách stávají, a my s tím musíme počítat. V tak malé armádě jako je ta naše, kde se pomalu všichni navzájem znají, se taková ztráta dotýká osobně téměř každého vojáka. Chtěl bych ujistit pozůstalé, že armáda udělá vše, co bude v jejích silách, aby jim v těchto těžkých chvílích stála nablízku," řekl náčelník Generálního štábu AČR (zdroj: www.army.cz)

V souvislosti s tragickou událostí v Afghánistánu ministr obrany Martin Stropnický okamžitě přerušil svoji krátkou zahraniční dovolenou a vrací se zpět do Prahy. Ministr obrany je v pravidelném telefonickém kontaktu s předsedou vlády i velením Armády ČR. „Smrt čtyř našich vojáků je obrovská tragédie. Všem rodinám vyjadřuji svou hlubokou soustrast," uvedl Martin Stropnický a nařídil stáhnout vlajky v areálu Ministerstva obrany na půl žerdi.

„Jsem hluboce dojat"

Soustrast rodinám vyjádřil také prezident České republiky Miloš Zeman. „S hlubokým dojetím jsem vyslechl zprávu o tragických obětech českých vojáků na základně Bagrám. S dojetím tím větším, že na této základně jsem poměrně nedávno byl, a je možné, že jsem právě s těmito vojáky mluvil. Dovolte mi, abych všem rodinám, příbuzným a přátelům těchto padlých vojáků vyjádřil svoji nejhlubší soustrast." (zdroj: www.army.cz)

Podle serveru army.cz pošle Ministerstvo obrany ČR ve středu 9. července večer pro ostatky mrtvých vojáků armádní letecký speciál, kterým se do Afghánistánu přepraví také pět dalších českých vojáků. Nahradí mrtvé a zraněného. Letoun by se měl vrátit ve čtvrtek kolem poledne.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru