Chomutov - V Chomutově už neodevzdáte ani kilo železa. Změnu vyhlášky o odpadech, která by zakázala odevzdávat železo a barevné kovy do sběren, doporučuje schválit zastupitelům chomutovská městská rada. Chce tak bránit krádežím. O zákazu výkupu informoval primátor Jan Mareš na svém facebookovém profilu.

Chyceni při krádeži. Foto: MP Chomutov

"K tomu kroku nás vedla snaha ochránit majetek Chomutovanů, chomutovských firem a také majetku města, který je pod stálými nájezdy zlodějů železa a barevných kovů. Škody za ukradené předměty jdou ve městě do statisíců až milionů korun," uvedl Mareš. Pokud změnu vyhlášku zastupitelé schválí, začne platit od ledna.

Podle radnice městská policie a pracovnici magistrátu budou kontrolovat sběrny a jejich okolí, zda k nim nejde někdo odevzdat kovový šrot. Tomu hrozí pokuta za porušení vyhlášky. "Samozřejmě se nejedná o spásnou vyhlášku, ale o další krok města v boji proti těm, kteří nám ničí jak soukromý, tak městský majetek. Navíc často ohrožují naše životy. Také jde o další signál státu, že i na jeho úrovni se musí věci řešit ve prospěch slušných občanů," napsal primátor. Občané budou moci odevzdávat šrot do sběrných dvorů a do speciálních kontejnerů.

Zloději v Chomutově se neštítí krást u rodinných domků, ukrást kryty kanálových vpustí, ochranná zábradlí či vrata areálu firmy. "Je jim úplně jedno, že krádežemi často ohrožují životy lidí, kteří mohou být poraněni elektrickým proudem či mohou spadnout do nezabezpečených kanálů, ale i zvířat v případě našeho zooparku. Tam zloději ukradli dílce plotu eurosafari, ze kterého utekly srnky, a zřejmě v podmínkách mimo zoopark zahynuly," dodal Mareš.

rociŠroťáci ve svém ničení nevynechají ani pietní místa, jak ukazuje nedávný případ z chomutovského hřbitova, kde zloděj ukradl kovové rámečky z třiceti okének v kolumbáriu. Tím způsobili škodu za 40 tisíc. "Bezmocnost a lítost pozůstalých se ale vyčíslit nedá. Na krádež jsme přišli záhy, a protože již máme mnoho zkušeností, okamžitě jsme vyrazili do blízké sběrny. Tam jsme všech třicet rámečků našli. Bohužel byly nenávratně poškozené," uvedl vedoucí pohřební služby technických služeb Stanislav Drexler. Podle údajů od provozovatele sběrny se podařilo vypátrat pachatele, ten se kromě rámečků přiznal i k dalším krádežím, nakonec se tedy způsobená škoda vyšplhala na 70 tisíc.

Policie České republiky krok radnice vítá. "Z našeho hledika se jedná o významný krok proti šroťákům," řekl ředitel územního odboru Chomutov Policie ČR Jaroslav Peleška. Policie řešila za loňský rok 120 trestných činů spojených s krádežemi barevných kovů a železa. Přestupková komise magistrátu a strážníci městské polcie pak řešili další desítky přestupků.

Změna vyhlášky zakáže i odevzdávání papíru. Nepřizpůsobiví papír kradou z kontejnerů na tříděný odpad a odevzdávají ho ve sběrnách. "Vloni městu způsobili škodu za více než 400 tisíc korun. Ničí tak snahu Chomutovanů třídit odpad, díky které mají lidé ve městě nižší poplatky za svoz komunálního odpadu," řekla tisková mluvčí města Šárka Schönová.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru