Chomutov – Firma Nexen definitivně potvrdila příchod do průmyslové zóny Trinagle mezi Mostem, Žatcem a Chomutovem. Úřad práce ČR (ÚP ČR) je připraven nabídnout jihokorejské firmě Nexen pomoc při náboru nových pracovníků z řad uchazečů o zaměstnání. Přinášíme vám video z dosud krajem tolik vyzdvihované, leč poloprázdné strategické zóny.

Zóna Triangle na bývalém vojenském letišti u Žatce. Na snímku firma Grammer. Foto: www.e-lounsko.cz

Nexen vyrábějící pneumatiky chce v regionu chce investovat téměř 23 mld. Kč a nabídnout práci až tisícovce zájemců. Do zóny dojíždí denně za prací lidé ze Žatce, Loun, Mostu a Chomutova. Všechny tyto okresy patří mezi regiony s vysokou nezaměstnaností. „Jsme připraveni vyjít maximálně vstříc požadavkům ze strany vedení společnosti a nabídnout ji co největší součinnosti při obsazovaní pracovních pozic," upozorňuje generální ředitelka Úřadu práce ČR Marie Bílková. „Pokud se s námi společnost spojí a sdělí nám své konkrétní požadavky, jsme schopni uspořádat výběrová řízení přímo na ÚP ČR nebo například inzerovat její poptávku po konkrétní pracovní síle," doplňuje ředitel Kontaktního pracoviště ÚP ČR v Lounech Vratislav Pražák.

Centrum zóny se zaplní

„Dnes je v zóně Triangle zaměstnáno zhruba 1500 lidí. Pokud se naplní investice společnosti Nexen, znamená to nárůst už v tisících lidí a firmy, které tady dnes jsou, signalizují také, že se chtějí dále rozvíjet. Důležité bude, že bude centrum zóny zaplněné, zůstanou zde jen menší pozemky, o které už také máme další zájemce. Myslím si, že právě příchodem této korejské společnosti bude Triangle naplněn tak, jak byly původní záměry," uvedl před uzavřením smlouvy pro Českou televizi hejtman Oldřich Bubeníček.

V současné době eviduje ÚP ČR na Žatecku 27 tis. nezaměstnaných. Příchod tak velkého investora proto může výrazně ovlivnit celkovou situaci na tamním trhu práce. A to už v době, kdy bude teprve probíhat výstavba nového závodu. Podle odhadu ÚP ČR by to mohlo v konečném výsledku znamenat šanci na novou práci ne pro jeden, ale až dva tisíce lidí. Jen na Lounsku by tak mohla nezaměstnanost klesnout o 0,5 %. „Je velmi pravděpodobné, že v delším časovém horizontu vzniknou i další pracovní místa ve firmách, které budou na činnost společnosti Nexen navazovat," vysvětluje Vratislav Pražák.

ÚP ČR sice v tuto chvíli nezná přesnou strukturu profesí, které bude investor potřebovat, ale už nyní je jisté, že bude schopen vytipovat mezi evidovanými uchazeči vhodné kandidáty na běžné provozní práce.

INVESTICE NEXEN TIRE V TRIANGLE

  • V první fázi bude výše investice 22,8 miliardy korun.
  • Investice NEXENU je třetí největší investicí v historii ČR.
  • Výstavba továrny se uskuteční v průmyslové zóně Triangle u Žatce v Ústeckém kraji.
  • Vytvořeno bude více než 1000 nových pracovních míst.
  • Továrna se v první fázi bude rozkládat na 35 ha.
  • Výroba pneumatik bude odhadem 6 milionů kusů za rok.
  • Vyjednávání trvala 13 měsíců, ČR uspěla v boji o investici s Polskem.
  • První kopnutí v místě výstavby je plánováno na rok 2015.
  • V další etapě by mohlo dojít k rozšíření investice až na 45 miliard korun.
  • V budoucnu by tak společnost NEXEN mohla zaměstnat více než 2 300 lidí.
  • Továrna by se v další fázi rozkládala na celkem 70 ha.
  • Vláda poskytne společnosti Nexen investiční pobídky až 3,8 miliardy korun
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru