Chomutovsko - Policisté varují veřejnost před další řadou podvodných mailů. Krajské policejní ředitelství Ústeckého kraje zaznamenalo již čtvrtou vlnu, kdy lidé na severu Čech obdrželi nevyžádaný podvodný mail s výzvou k uhrazení smyšleného dluhu. Přílohou tohoto mailu byl soubor ve formátu ZIP, kdy po jeho otevření došlo k zavirování počítače. Příloha obsahuje smyšlenou smlouvu, provedeným šetřením bylo zjištěno, že po stažení uvedeného viru získává útočník plnou kontrolu nad počítačem. Na nebezpečí upozorňuje krajská policejní mluvčí Veronika Hyšplerová.

podvod47

Neotvírat, mazat

„V případě, že občan obdrží nebo v minulosti tuto výzvu obdržel, radíme jediné!!! Neotvírat, smazat, a pokud k otevření přílohy došlo, je nutné počítač odpojit od internetu a v co nejkratší době provést jeho přeinstalaci. V žádném případě se nepřipojujte k elektronickému bankovnictví," uvádí Hyšplerová.

V současné době se v celé České republice obrací na policii lidé, kterým byly prostřednictvím internetového bankovnictví neoprávněně odcizeny značné finanční částky. „Je zadokumentován případ, kdy občan obdržel zmiňovaný podvodný e-mail a otevřel přílohu. Dále při přihlášení do svého internetového bankovnictví, (kde vyplnil login a heslo) a čekal na potvrzovací SMS, tato již nepřišla. Místo toho se otevřelo nové okno prohlížeče a stránky se jevily jako stránky příslušné bankovní instituce. Zde byl uživatel vyzván k potvrzení instalace aplikace, která mu byla následně zaslána na mobilní telefon. Po stažení aplikace do mobilního telefonu a vygenerování kódu vložil tento kód do internetového bankovnictví. Tímto útočník získal plnou kontrolu nad bankovním účtem a došlo k převodu finančních prostředků," uvádí mluvčí krajské policie Veronika Hyšplerová.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru