Chomutov - Chovatelům Podkrušnohorského zooparku se daří další odchov vzácného dravce. Po úspěšném odchovu orlosupa bradatého na jaře letošního roku se 5. května v umělé líhni vyklubal jeden z největších orlů žijících na severní polokouli, orel skalní. „Letošní mládě je teprve druhým mládětem úspěšně odchovávaným v zooparku. Poprvé se odchov podařil před osmi lety," vysvětlil chovatel Petr Hora, který o mládě pečuje.

orel37

Je to pěkný jedlík

„Po vyklubání vážilo mládě pouhých 110 gramů, v současné době již váží 4,5 kilogramu. Denně spořádá až jeden kilogram masité potravy a za 24 hodin dokáže přibrat až 200 gramů," dodal chovatel.

Orel skalní se vyskytuje v Severní Americe, Asii, severní Africe a Evropě. Je to druhý největší dravec České republiky. Je částečně tažný, hnízdit přilétá do Alp a severní a jižní Evropy, kde si ve skalách staví robusní, dva metry široká a metr vysoká hnízda. Mláďata jsou čistě bílá, později přibývá černé skvrnění. Z hnízda vylétávají až po 50 dnech. K lovení používají svůj výborný zrak a při letu střemhlav dokáží vyvinout rychlost až 300 kilometrů za hodinu.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru