Prunéřov – Před pár hodinami jsme vás informovali o noční havárii na prunéřovské elektrárně (článek najdete zde). V současné době svolaný havarijní štáb realizuje veškerá přijatá opatření k zamezení úniku vápencové suspenze mimo areál elektrárny. „Většina suspenze byla zavčasu zachycena v zařízeních elektrárny," vysvětluje mluvčí Skupiny ČEZ pro severní Čechy Ota Schnepp.

vezb206

„Jde o chemický netečný materiál"

Podle jeho slov uniklo „mimo" několik set litrů vápencové suspenze. „Jedná se o materiál, který se používá pro odsíření a je tudíž ekologicky neškodný. Jde o jemně mletý vápenec bez jakýchkoliv chemických příměsí. Z elektrárny se tak do nedalekého potoka dostal přírodní chemicky netečný materiál – rozemletý kámen nepoškozující životní prostředí. S ničím nereaguje, pouze na chvíli zabarví vodu na bílo a poté se po usednutí rozptýlí po dně. Vápencová suspenze se mimo jiné používá i při likvidaci ekologických havárií, například při úniku ropných látek. Přivolaní zástupci z inspektorátu životního prostředí byli na místě seznámeni s postupem odstraňování následků havárie a neměli k němu výhrady," popisuje nastalou situaci Schnepp.

Příčina destrukce zásobní nádrže vápencové suspenze je předmětem dalšího šetření. V úvahu připadá několik možných variant poškození, k objasnění se bude postupovat vylučovací metodou. „Vzniklá škoda nebyla zatím vyčíslena ani odhadnuta, známa bude až po zjištění příčiny destrukce," uvádí mluvčí.

„Dodávky tepla nebudou omezeny"

Vzhledem k tomu, že u tří bloků Elektrárny Prunéřov 2 probíhá komplexní obnova a zbylé dva byly odstaveny, je nyní celá elektrárna mimo provoz. Z tohoto důvodu byla také přesunuta v srpnu plánovaná celozávodní odstávka EPR 2 a proběhne již nyní. Během ní dojde na revizní údržbu výrobních bloků 21 a 22. „Vše se obejde bez dopadů na dodávky tepla pro města Klášterec nad Ohří, Chomutov a Jirkov, neboť ty jsou zajišťovány sousední Elektrárnou Prunéřov 1," zakončuje Ota Schnepp.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru