Chomutov – Stanice pro handicapované živočichy v Podkrušnohorském zooparku má v posledních dnech opravdu napilo. Od začátku května zde bylo přijato dvaadvacet mláďat ptáků (11 sýkor koňader, 5 kalousů ušatých, 2 poštolky a další), pět mláďat srnčí zvěře a tři zajíci polní. Bohužel, ne vždy je zvíře zdravotně v pořádku.

srna196

„Dravce odchováme, vlaštovkám hledáme domov"

„Co se opeřenců týká, jedná se o mláďata, která vypadla nebo vylétla z hnízda a nejsou ještě řádně připravena k samostatnému letu. Malá ptáčata jako jsou sovy, poštolky nebo káňata se nám daří odchovat a naučit lovit. Mladé vlaštovky vracíme do vhodných hnízd," naznačuje ředitelka zooparku Iveta Rabasová.

Zajíci a srny na stroje doplácí

Její další slova už ale tak pozitivní nejsou. Jak říká, velkou komplikací pro život volně žijících zvířat jsou moderní technologie, kterými člověk obhospodařuje louky a pole. „Výskyt mláďat zajíců a srn na zemědělských plochách je vysoký a tak se stane, že při sekání nebo sklizni dojte k poranění nebo zabití ležících mláďat. Nedávno se k nám takto dostala dvě srnčí mláďata s amputovanými končetinami po přejetí sekačkou a také přijatí zajíci měli různé šrámy po těle. Apeluji tímto na veřejnost o větší opatrnost a ohleduplnost k volně žijícím zvířatům, aby nedocházelo k jejich úrazům," vyzývá ředitelka.

Co dělat, když na malou srnku narazíte?

Srnky nechávají svá mláďata prvních 7 – 10 dní po porodu o samotě a přicházejí je kojit pouze jednou za několik hodin. Mimo tuto dobu leží srnčata tiše v trávě a nijak nereagují na okolí. Nevydávají žádný pach a jejich zbarvení jim umožňuje dokonale splynout s okolím. To je pro ně nejlepší ochrana před nepřáteli, neboť neumějí ještě utíkat. Tato strategie se míjí účinkem při střetu se stroji. Naleznete-li srnče, které tiše leží v trávě a není zjevně zraněné, odejděte od něj. Pokud zrovna sekáte pozemek, nechte jej částečně neposekaný, matka si mládě později odvede. Je poblíž a pozoruje vás, aniž byste o její přítomnosti věděli," poskytuje cenné rady Iveta Rabasová.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru