Chomutov – Po deset let uděluje město Chomutov Cenu Jiřího Popela z Lobkovic významným chomutovským osobnostem. Pětačtyřicátým oceněným se včera stal Jan Kadlec. Cenu mu na zasedání zastupitelstva předal primátor města Jan Mareš. „Vážíme si osobností, které jsou významným způsobem spojené s naším městem, zapsali se do dějin našeho města a dobře jej reprezentují navenek," řekl primátor Mareš.

kadlec176

Kdo je Jan Kadlec...

Ing. Jan Kadlec se narodil v roce 1934 v Chomutově, před obsazením Sudet odešel s rodiči do Prahy, odkud se po skončení 2. světové války do Chomutova vrátil a po ukončení studia na Vysoké škole železniční zde pracoval na železnici, v hornictví a později ve státní správě a dalších dopravních firmách. Zde se výraznou měrou zasloužil o zlepšení dopravní situace v Chomutově, podílel se na významných dopravních stavbách i výstavbě hraničního přechodu do Německa. Působil jako tlumočník, vedl kurzy německého jazyka u nás a naopak českého jazyka v sousedním Sasku.

Jan Kadlec hrál v mládí v Chomutově hokej, později působil jako rozhodčí a funkcionář v tomto sportu. Věnoval se i hudbě – hrál na saxofon a klarinet, do roku 2005 hrál v Big Bandu Zdenka Tölga. Publikoval články nejen s dopravní tematikou z města a okolí, ale je také autorem knihy Zaniklá železniční trať Křimov – Reitzenhain a Z historie swingové a taneční hudby v Chomutově. Dle vlastních slov je tělem i duší Chomutovák.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru