Jirkov – Projekt ministerstva vnitra, Czech POINT (Český Podací Ověřovací Informační Národní Terminál), funguje na Městském úřadě v Jirkově sedmým rokem. Obyvatelé Jirkova jsou již zvyklí, že si v podatelně úřadu vyžádají veškeré údaje, opisy a výpisy, které jsou vedeny v centrálních evidencích a registrech. V roce 2013 byla nejčastější činností autorizovaná konverze, což znamená převod originálu písemného dokumentu do oficiální elektronické podoby – 334 případů.

czechpoint136Stále vede rok 2008

Druhou nejčastější byl výpis z rejstříku trestů fyzických osob – 232 žadatelů. Výrazně méně – v 70 případech – žádali klienti o výpis z katastru nemovitostí a ve třiceti případech o výpis z obchodního rejstříku. Celkové číslo (690 dokumentů) zahrnuje i drobné počty výpisů z dalších rejstříků a mírně stouplo oproti roku 2012.

Nejvíce výpisů, podání či žádostí vydaly pracovnice Czech POINTu v roce 2008, bylo jich 839. Úřední dny v podatelně v přízemí úřadu jsou v pondělí a ve středu od 8 do 11 hodin a od 12 do 17 hodin, a v ostatní pracovní dny je provoz zkrácený do 13 hodin (i s hodinovou pauzou). Za ověřené výstupy se vybírá správní poplatek stanovený zákonem.

K čemu Czech POINT slouží?

Jeho cílem je zredukovat přílišnou byrokracii ve vztahu občan – veřejná správa. V současnosti musí občan často navštívit několik úřadů k vyřízení jednoho problému. Czech POINT slouží jako asistované místo výkonu veřejné správy, umožňující komunikaci se státem prostřednictvím jednoho místa tak, aby „obíhala data ne občan". (zdroj: www.czechpoint.cz)

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru