Chomutov - První odchyt v letošním roce proběhl v severozápadních Čechách v termínu 30. – 31. května 2014. „Celkem bylo na lokalitách Podkrušnohorský zoopark, Lenešický rybník, Mariánské Radčice a Droužkovice odchyceno 16 hus, z toho 12 bylo nově označeno límcem," uvedl Michal Podhrazský, kurátor ptáků v ZOO Dvůr Králové, který zajišťuje realizaci projektu.

husab106První typy vysílaček husy nechtěly

„Přes efektivní límcování nám některé podrobnosti o migraci chyběly, v lednu roku 2010 jsme proto označili první husu v zooparku konvenčním vysílačem," říká Podhrazský. Použití konvenčních vysílaček se ovšem neosvědčilo, krom toho se je husám podařilo z těla sundat.

Kde tráví husa zimu?

O dva roky později byly tedy použity vysílačky GPS/GSM, které byly upevněny jiným způsobem. S jejich pomocí získávají ornitologové podrobné informace o pohybu hus. „Díky vysílačkám a hlavně krčním límcům jsme zjistili, že část hus ze severozápadních Čech létá zimovat přes Švýcarsko do jihozápadní Francie do oblasti Camargue, dále byly husy zastiženy v Dánsku, Švédsku, Holandsku a Maďarsku," upřesnil ornitolog.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru