Kadaň - V západočeské oblasti se v sobotu před polednem vyskytlo silné zemětřesení. Jeho epicentrum leželo v hloubce osmi a půl kilometru pod obcí Nový Kostel. Otřesy o síle 4.5 patří v této oblasti za nejsilnější za posledních sto let a zaznamenali je i lidé na Mostecku a Chomutovsku.

Výřez z mapky Geofyzikálního ústavu. Hvězdičky označují místa, kde licé pocítili zemětřesení. Zdroj: www.ig.cas.cz

Podle Geofyzikálního ústavu Akademie věd ČR bylo sobotní zemětřesení srovnatelné s událostí v roce 1987. "Za otřesem následovalo během posledních dvou hodin několik slabších otřesů s magnitudem kolem hodnoty 3.0. Na jejich lokalizaci se pracuje," uvedl na svých stránkách geofyzikální ústav.

Otřesy podle údajů Akademie věd zaznamenali lidé až v Kadani, podle informací našeho zpravodajského serveru se země chvěla i na Mostecku. "Roztřáslo se okno ve dveřích. Byl to nepříjemný pocit," sdělila našemu online deníku obyvatelka Nemilkova Miloslava Hájková. "Byla jsem zrovna na zahrádce ve Vtelně, když byly cítit otřesy," napsala nám čtenářka z Mostu.

Předešlé silnější zemětřesení zaznamenali vědci už před týdnem v sobotu 24. května. Jeden jev dosáhl na stupnici čísla 3,5. Epicentrum bylo vždy okolo devíti až desíti kilometrů pod povrchem.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru