Chomutov – Jak všichni dobře vědí, letošní extraligový ročník z pohledu Pirátů skončil dosti smutně, nyní se pomalu začíná formovat tvář mužstva pro příští sezonu. V současné době oznámil klub jméno nového trenéra a bohužel také odchod dalšího z řady velkých bojovníků. Jaroslava Becka vystřídá na střídačce Břetislav Kopřiva, po čtyřech letech se s Chomutovem loučí miláček domácích tribun, sedmatřicetiletý David Hruška.

hruska145

Borec s číslem 44

Útočník David Hruška, jemuž skončila v Chomutově smlouva a mohl tak podepsat novou s kterýmkoliv klubem, se dohodl na spolupráci se Znojmem. Člen Klubu hokejových střelců deníku Sport si tak v příštím roce zahraje rakouskou mezinárodní soutěž EBEL.

„Davidovi skončila letos smlouva a mohl tak jednat libovolně o novém angažmá. Po sezóně jsme se rozcházeli s tím, že pokračování v Chomutově je jednou z variant a k jednání se sejdeme po jmenování nového trenéra. K tomu už nedošlo, protože dnes jsme se víceméně z médií dozvěděli, že David podepsal nový kontrakt ve Znojmě," uvádí marketingový ředitel klubu David Dinda

David Hruška přišel do Chomutova v průběhu ročníku 2009/2010 a okamžitě se zařadil mezi opory mužstva, které dokráčelo až do baráže, kde nestačilo na Mladou Boleslav. O rok později vydatně vypomáhal v extralize Karlovým Varům, na play-off se ale vrátil zpět do Chomutova.

Ani další pokus o průnik mezi tuzemskou elitu nevyšel, podařilo se to až o rok později a David Hruška přispěl k návratu do nejvyšší soutěže 37 přesnými zásahy. V Tipsport extralize nasázel v barvách Pirátů za dva roky 41 gólů a převážně se jednalo o trefy v základní části. V loňské baráži neskóroval, letos zaznamenal tři góly.

„Davidovi patří velký dík"

„David se významně podílel na postupu Chomutova do extraligy. Odvedl pro náš klub velký kus práce a sluší se mu i touto formou poděkovat za roky strávené v našem dresu," říká Dinda.

Klub hokejových střelců

Významným milníkem se stalo třetí kolo extraligového ročníku 2012/2013. Rodák ze Sokolova zpečetil do prázdné branky výhru nad Spartou a tímto gólem vstoupil do Klubu hokejových střelců, kam jsou zařazeni hráči, kteří v součtu české nejvyšší soutěže a reprezentace nastříleli 250 a více gólů.

Bilance

David Hruška odehrál za Chomutov celkem 267 soutěžních utkání, ve kterých nastřílel 105 gólů a přidal 109 asistencí. Jeho aktuální extraligová bilance čítá 800 startů, 288 přesných zásahů a 198 asistencí. Po vstupu mezi tuzemské elitní kanonýry uvažoval zkušený útočník o překonání hranice 300 extraligových gólů, ovšem minimálně v příštím ročníku žádný nepřidá.

Břetislav Kopřivakopriva145

Další velkou změnou bude výměna trenéra. Vedení klubu se pro nadcházející sezonu dohodlo na roční smlouvě s možností roční opce se zkušeným Břetislavem Kopřivou. Ten v minulosti úspěšně působil v několika extraligových klubech a také u mládežnických reprezentačních výběrů.

„Chomutov do extraligy patří"

„Dostal jsem nabídku vést přední klub, který já osobně považuji za extraligový, i když sestoupil. Jestliže vás takový klub osloví, přemýšlíte nad tím. Nakonec jsem se rozhodl výzvu přijmout. Vím, že nás čeká těžký úkol v podobě návratu do extraligy, kam Chomutov svými podmínkami a zázemím patří," reaguje nový kouč Pirátů.

Během aktivní hráčské kariéry působil Břetislav Kopřiva převážně v první lize v barvách Hradce Králové či Karviné, ve stejné soutěži odstartovala také jeho trenérská kariéra v seniorském hokeji. Po absolvování první trenérské třídy na Fakultě tělesné výchovy a sportu se věnoval mládeži a v roce 1988 převzal prvoligový tým Hradce Králové.

V roce 1992 zamířil poprvé do tehdy prvoligového Třince, kde později slavil jeden z největších úspěchů své trenérské dráhy. Za další dvě sezóny se přesunul do extraligové pražské Slavie, kde působil v roli asistenta Pavla Richtera či Richarda Fardy. V letech 1996 až 1998 znovu pracoval v Hradci Králové, tentokrát jako sportovní ředitel.

V létě po triumfu českého národního týmu na olympiádě v Naganu převzal Břetislav Kopřiva na dlouhé roky juniorský tým Vsetína, s nímž dokráčel na jaře 2005 k mistrovskému titulu. Ve stejném roce se postavil na střídačku extraligového týmu valašského klubu. Zpočátku působil jako asistent Vladimíra Jeřábka, poté převzal zodpovědnost za výsledky právě v současnosti třiašedesátiletý kouč, jenž vedl tým spolu s Rostislavem Vlachem a na jaře 2006 jej zachránil v baráži.

Břetislav Kopřiva dovedl v roce 2011 spolu s Pavlem Markem k českému titulu Třinec, s reprezentační osmnáctkou vybojoval na jaře 2002 bronz na mistrovství světa

O sezonu později se prolínací soutěž nehrála a Vsetín nejvyšší soutěž opustil kvůli vleklým finančním potížím. Břetislav Kopřiva se přesunul podruhé v kariéře do Třince, kde se ujal juniorského celku. Hned v sezoně 2007/2008 převzal do konce ročníku také seniorský tým Ocelářů.
Na extraligovou lavičku se postavil rovněž o rok později spolu s Pavlem Markem po odvolání Antonína Stavjani. Tato dvojice dokráčela se slezským týmem až k mistrovskému titulu na jaře 2011. V následující sezoně u týmu oba skončili a Břetislav Kopřiva se věnoval práci skauta pro Slovan Bratislava.

Pokud jde o kariéru u národního týmu, má Břetislav Kopřiva na kontě dvě účasti na světovém šampionátu hráčů do osmnácti let. V roce 2002 byl hlavním trenérem, když českým tým vybojoval v Piešťanech a Trnavě bronz, o tři roky později vedl mužstvo na domácím šampionátu v Českých Budějovicích a Plzni.

„Jména asistentů budeme řešit"

Břetislav Kopřiva zatím netuší, s kým bude spolupracovat. Jméno nebo jména asistentů se budou řešit v následujících dnech. „Chtěl bych mít jasno během příštího týdne. Rád bych, aby se mnou na střídačce stál člověk, který zná zdejší prostředí," konstatuje.

Jako nejbližší úkol si před sebe klade společně se sportovním vedením klubu výběr hráčů pro nadcházející sezonu. „Podepsané smlouvy mají v tuto chvíli především mladí kluci, naším prvořadým úkolem bude poskládat širší tým, který se ke společné přípravě sejde začátkem července," uzavírá Břetislav Kopřiva.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru