Krušné hory – Pětadvacetiletý horolezec z Německa dnes odpoledne nedbal pravidel lezení na pískovci, uklouzl na mokré skále a zřítil se v lokalitě Ostrov - Himmelreich z výšky zhruba osmi metrů.

horolezec105Doktor a záchranář museli slaňovat

Jeho kamarádka ihned zavolala dispečink linky 155 a zdravotničtí záchranáři požádali přibližně v 13:45 o spolupráci i členy Horské služby ze stanice v Tisé. „Vyrazili jsme po chodníku, který vede horolezeckou částí Tiských stěn asi půl kilometru k místu nehody. Přesto, že jsme s naším vybavením vyběhli co nejrychleji, u zraněného už byl lékař a záchranář Letecké záchranné služby z Ústí nad Labem," uvedl k bleskovému zásahu člen HS Krušné hory Tomáš Plíva s tím, že tam oba byli vysazeni slaněním z vrtulníku.

Těžce zraněný horolezec byl během krátké doby stabilizovaný, záchranáři mu nasadili krční límec a zafixovali jej do vakuové matrace. Pacienta poté přenesli na nosítkách k vrtulníku, který jej v podvěsu dopravil na místo, kde mohl bez problémů přistát.

Členové Horské služby mezitím dojeli s kamarádkou zraněného horolezce pro doklady, které doručili záchranářům do vrtulníku. Poté byl již mladý muž transportován k dalšímu ošetření do ústecké nemocnice.

„Na pískovec se po dešti neleze"

„Německý horolezec porušil jednoznačně zásady bezpečného lezení. V době, kdy se vydal na skálu, bylo asi pět hodin po pořádném dešti a pravidla jsou v takovém případě jednoznačná – na pískovcovou skálu nikdy dřív, jak 24 hodin po posledním dešti," komentuje úraz náčelník Horské služby Krušné Hory Miroslav Güttner a dodává, „všichni lezci by měli bezpodmínečně plánovat výstupy s ohledem na tato pravidla, jinak může dojít k ohrožení nejen zdraví, ale i života."

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru