Chomutovsko – Při pohledu z dálky jakoby stromy schovala námraza. Při pohledu zblízka zjistíte, že se jedná o pavučiny. Při pohledu detailním spatříte život. Statisíce housenek obléhají keře a stromky na téměř sto padesáti metrech. Jde o larvy předivky zhoubné, tedy malého, zhruba tří centimetrového bílého motýlka.

housenkatitul85

Kdo to chce vidět, nemine...

Kde tento zvláštní jev můžete spatřit? Na staré R7, dnes silnici 607, ve směru na Prahu, zhruba padesát metrů za odbočkou na Hrušovany. Kdo se rozhodne vidět vše na vlastní oči, nemůže minout. „Bílá" řada stromů vás uhodí do očí z hodně velké dálky.

Líhnou se v létěhousenkymala85

Co se tady vlastně děje? Larvy „mrňavého" motýla spřádají ve stromoví, ale i v okolních travách pavučiny, ve kterých se posléze hromadně zakuklí. K vylíhnutí dochází počátkem léta, další vajíčka kladou samičky do pupenů během podzimu.

Sežerou vše zelené

Housenky předivky hledají útočiště nejčastěji na střemchách, jeřábech, či třešních. Bývá bohužel pravidlem, že po jejich zabydlení ze stromů v krátké době mizí veškeré listy. Jak se ale odborníci shodují, tento atak není naštěstí zpravidla ničivý.

Fotogalerie

 

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru