Chomutov - Tradiční dubnové Chomutovské slavnosti jsou každoročně první mezi obdobnými celoměstskými akcemi. A jak bývá zvykem, jsou zaměřené na nějaké období, výročí nebo téma. Ty letošní se ponesou v duchu světových a mezinárodních dnů. „Programem, výstavou nebo třeba netradiční akcí si připomeneme známé dny, ale i vskutku kuriózní. Jenom na duben totiž připadá asi dvacet sedm významných dnů," sdělil primátor Chomutova Jan Mareš s tím, že se návštěvníci mohou nechat překvapit třeba historickou detektivkou nebo se odreagovat v polštářové bitvě. Kompletní program najdete v přiložené fotogalerii.

slavnosti254eChomutovským slavnostem bude patřit městský park poslední dubnový víkend, tedy v sobotu 26. a neděli 27. První den zahájí připomenutí stého výročí zahájení 1. světové války a pak už budou hudební, taneční a divadelní vystoupení střídat soutěže pro malé i velké. „V sobotu to navíc bude historická detektivka Rodinného zápolení s překvapením, kterou si v neděli budou moci rozluštit i rodiny nesoutěžící v Rodinném zápolení," řekl primátor Mareš. Přijedou komedianti, sokolníci představí výcvik dravců, návštěvníky potěší C. a K. polní pošta i polní kuchyně nebo flašinetář. Historii připomene sraz historických vozidel, současnost pak veletrh technických oborů a řemesel Technodays. Především dětem jsou určené pouťové atrakce, jízdy na ponících a jízdy kočárem v městském parku. Doprovodný program přinese výstavu palných zbraní od píšťaly až po kanón.

Otevřená polštářová bitva

„Připravili jsme i poutavé expozice ke dni knihy, grafiky, zdraví, letectví a kosmonautiky nebo svátku skautů," přibližuje program organizátorka Silvie Škubová z kanceláře primátora. Sobotní večerní program zahájí průvod s bubny z náměstí do parku, kde bude pokračovat široké veřejnosti otevřená polštářová bitva. „Kdo si přinese vlastní polštář, může se vrátit do dětských let a odreagovat se v netradiční bitce. To na počest právě Mezinárodního dne polštářové bitvy, který také připadá na duben," doplnila Škubová. Účastníci Rodinného zápolení mohou potřebný polštář vyhrát v celodenním detektivním pátrání. Vrcholem večera pak budou ohně a ohňová show.

Letošní slavnosti se však nebudou věnovat jen zábavě a dobrému jídlu. Město Chomutov při této příležitosti chce občanům i návštěvníkům představit organizace města, občanská sdružení i partnerská města. Svůj informační stánek zde bude mít turistické informační centrum s prezentací Chomutova, slovenské Trnavy a německého Annabergu-Buchholze.

Křest filmu

Kromě tištěných propagačních materiálů zde bude prvně představen nový dokument o městě. „V sobotu dopoledne budeme slavnostně křtít dokumentární film o městě, který je takovou milou pozvánkou do Chomutova. Vznikl v cyklu Perly českých měst a na slavnostech zahájíme i jeho prodej," uvedl primátor. Dvacetiminutový film s využitím dobových materiálů, rekonstrukcí významných událostí i současných reálií vypráví poutavý příběh města Chomutova od jeho založení až po dnešní dny. Kromě historie a kulturních památek prezentuje přírodní atraktivity, jako je Bezručovo údolí, Kamencové jezero, Podkrušnohorský zoopark a Krušné hory, také nové kulturní a sportovní areály, ale i třeba významné každoroční akce pořádané městem – Chomutovské slavnosti, závody dračích lodí, Chomutovské Vánoce nebo Rodinné zápolení.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru