Kadaň – Jeden z největších pohanských svátků - Beltine, u nás známý jako Valpružina nebo Filipojakubská noc či „Pálení čarodějnic" je prastarý, ale stále živý lidový svátek. V noci z 30. dubna na 1. května, jež je považována za magickou, se lidé scházejí u zapálených ohňů, které je měly nejen chránit před zlými silami, ale i přivítat jaro a posvětit nadcházející úrodu. Lze snad najít příhodnější den pro otevření nově vznikajícího „Muzea čarodějnic", kdy se, jak lidé odpradávna věřili, vydávají čarodějnice na svůj sabat?

carodejnice3

Kadaň je ideální

S nápadem na vytvoření Muzea čarodějnic přišel Jaroslav Stejný, sochař, řezbář a výtvarník, působící před lety jako kastelán na zámcích Jezeří a Červený Hrádek. Snad i proto si pro svůj záměr vybral Kadaň – jednu z nejhezčích městských památkových rezervací u nás, která patří k našim nejlépe dochovaným historickým městům.

Černá a bílá magie

Náměstí vévodí radnice s gotickou věží ze 14. století a vedle ní stojí tzv. „Dům u Slunce", v jehož prostorách se nové muzeum nachází. Mnozí si nyní s údivem položí otázku: „Slunce a čarodějnice?" Proč ne? Všichni přece víme, že kromě černé magie, která má za úkol především škodit, ubližovat a ničit, existuje i magie bílá. Jejím smyslem bylo od nepaměti naopak pomáhat a léčit.

A zejména v tomto duchu, úsměvném a radostném, by nás mělo přivítat i Muzeum čarodějnic, jehož návštěvu si vychutnají jak malí, tak i dospělí návštěvníci.

Co muzeum nabídne...

Setkání s kořenářkami, které nás zasvětí do tajů bylin, různé tvořivé dílničky, alchymistický koutek pro přípravu čarodějných lektvarů, čarodějnickou školu pro děti i setkání s vědmami, které vám dokáží věštit osud a hlavně neopakovatelné zážitky. A až budete příjemně zmoženi, můžete posedět v pravé čarodějnické krčmě a okusit zdejší tajemné nápoje a všelijaké zajímavé pokrmy.

Otevírací doba

Jak bylo výše uvedeno, začíná se příští středu 30. dubna v deset hodin dopoledne. Nadále bude muzeum otevřeno od května do září, kromě pondělí celý týden, na návštěvu můžete přijít od 10 do 12 a od 13 do 17 hodin. Každou celou hodinu tady navíc budou probíhat komentované živé prohlídky, jedna trvá přibližně tři čtvrtě hodiny. Za lístek zaplatí dospělí 80, děti pak 50 korun. Pedagogický doprovod bude mít vstup zdarma.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru