Chomutov – Napadlo by vás, že v našich lesích, parcích či ulicích můžete narazit na medvěda? Abychom tedy byli přesnější, na medvídka? A když budeme zcela konkrétní, na mývala severního z čeledi medvídkovitých? I když se to možná někomu bude zdát jako holý nesmysl, opak je pravdou. Důkazem budiž uplynulá sobota.

myval244

Koala nebo mýval?

Popisovaný obrázek se naskytl lidem v Bezručově ulici. „Kolem půl druhé odpoledne dostali strážníci Městské policie hlášení, že tady v koruně stromu „vegetuje" malý medvídek, pravděpodobně koala," popisuje situaci mluvčí chomutovských strážníků Vladimír Valenta a pokračuje, „hlídka po příjezdu zjistila, že se nejedná o koalu, nýbrž mývala a okamžitě kontaktovala pracovníky Podkrušnohorského zooparku. Odborníci po ujištění, že zvíře není nijak zraněné, doporučili v tomto případě nijak nezasahovat, ponechat šelmičku na místě, aby mohla odejít do volné přírody."

„Mýval se stává běžnou součástí evropské fauny"

Je výskyt mývala severního v našich krajinách raritou nebo se jedná o jev běžný? Podle ředitelky zooparku o až takový unikát nejde. „Spatřit v našich lesích mývala sice není věc obvyklá, není to ale proto, že by se tady nevyskytoval. Zpravidla ho nemůžete vidět z důvodu jeho plachosti. A tím vlastně částečně odpovídám na vaši otázku. Ano, výskyt této původem severoamerické šelmy není v našich podmínkách ničím výjimečným," vysvětluje ředitelka Iveta Rabasová a dodává, „místní klima je velmi podobné jeho domovskému a mýval se v poslední době stává běžnou součástí evropské přírody."

Pro zajímavost

Mýval severní je středně velký savec z čeledi medvídkovitých. Ze Severní Ameriky byl člověkem zavlečen i do zbylých částí světa. Jeho přirozeným biotopem jsou listnaté lesy, díky své přizpůsobivosti ale dnes pohodlně žije i ve městech. Mýval žije hlavně v norách, v zastavěných částech se jeho oblíbeným domovem stávají například komíny.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru