Chomutov – Kdo by náhodou nevěděl, o kterém místě je řeč, je to přesně tam, kde kdysi (ještě před třemi lety) stával chomutovský zimní stadion. V roce 2010 prodalo město plochu za sto šedesát milionů rakouské obchodní společnosti Spar, ta „zimák" srovnala se zemí, ke slíbené stavbě obchodního centra ale nedošlo a s největší pravděpodobností už ani nedojde. Před měsícem ohlásil řetězec odchod z České republiky, jeho nástupce se stavbou zatím nepočítá.

spar204a

Spar se mění na Alberta

Všechno to bylo docela pěkně nalajnované. Postaví se nový „lední stánek", na uvolněné místo v centru města se najde zájemce, který na vlastní náklady nechtěnou starou stavbu zbourá a navíc tady ještě vyroste moderní obchodní centrum. První polovina plánu vyšla na jedničku. Novou arénu máme, kupující se našel, letitý „zimáček" není. Chybí už jen to obchodní centrum (ne, že bychom jich tady měli málo), to ale jen tak nebude. Společnost Spar opouští republiku (údajný prodělek za poslední roky přerostl tři miliardy), své stávající prodejny (padesát kousků) přenechává za 5,2 miliardy nizozemskému gigantu Ahold, který u nás provozuje obchody známé pod označením Albert. Nyní se čeká na vyjádření antimonopolního úřadu a pak bude obchod zpečetěn.

spar204bRadnice čeká...

Jak do toho celého zapadá Chomutov? Velmi prostě. Podle vyjádření tiskové mluvčí Aholdu počítá zatím společnost pouze s převzetím již fungujících prodejen, o těch na papíře se nemluví. Z toho tedy logicky vyplývá, že o novém marketu si můžeme nechat leda tak zdát. Alespoň tedy v nejbližší době.

A co na to radnice? Sama neví, co bude a nezbývá jí, než čekat. „Zástupce společnosti Spar jsme neustále vyzývali ke společným jednáním, díky tomu jsme se v loňském roce shodli na konečné podobě plánovaného obchodního centra. Nyní i přes naše výzvy nemáme od této společnosti žádné informace k jejich opuštění českého trhu. Ihned po medializaci zmíněných informací jsme se obrátili jak na Spar, tak i na společnost Ahold a očekáváme jejich vyjádření k situaci v Chomutově," vysvětluje chomutovský primátor Jan Mareš.

Vyhlídky nejsou nejlepší

Jak to tak vypadá, bude si uvolněná plocha v Lipské ulici vesele zarůstat travou ještě pěkně dlouho. Těžko nyní přemýšlet, co všechno tady mohlo být. Prostor se jednou prodal a jak s ním jeho majitel naloží, je nyní ve hvězdách.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru