Chomutov / Jirkov – Chomutov – 579, Jirkov – 230. Tolik prvňáčků by mělo v obou městech přijít v září poprvé do školy. Zatím jsou to ale pouze statistická čísla, v Jirkově například v přehledech figuruje dalších pětasedmdesát dětí, které u zápisů nebyly, ale být měly.

prvnítřída144„Rodiny se často stěhují"

„Je to způsobeno tím, že rodiny se často stěhují, ale trvalý pobyt jim zůstává v našem městě. Dále také zákon umožňuje, aby žák plnil povinnou školní docházku i v jiné než spádové škole," vysvětluje jirkovský starosta Radek Štejnar. Jeden příklad za všechny, o několika rodinách je známo, že pobývají v Anglii, přibývá případů s tzv. úřední adresou na radnici. Na druhou stranu přišly k zápisu navíc i děti, které tu sice trvalý pobyt nemají, ale žijí zde. Aby se zabránilo případnému porušení povinnosti školní docházky, byli rodiče písemně vyzváni k tomu, aby nahlásili, kde se účastnili zápisu se svým dítětem, a do zjišťování se zapojily i sociální pracovnice městského úřadu.

Chomutov je na tom obdobně

Zápisy do prvních tříd základních škol se uskutečnily v Chomutově 15. a 16. ledna. Rodiče přivedli do běžných i speciálních škol ve městě celkem 583 dětí, z nichž po odečtení 95, které mají odklad školní docházky, a naopak přičtení 113, jež by měly nastoupit po odkladu, mělo v září do škol s aktovkou přijít celkem 579 prvňáčků. Kapacita chomutovských škol je pro ně připravená.

„Sledujeme demografický vývoj, podle kterého byla optimalizovaná síť škol. Kapacita škol je proto dostatečná, i když některé školy předpokládají naplnění celé kapacity," řekl primátor Jan Mareš. Skutečné počty žáků, kteří do škol nastoupí, ještě ovlivní ukončení vyšetření dětí navržených na odklad, přirozená migrace, ale i třeba příchod těch dětí, jež nebyly u zápisu.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru