Chomutov – Chomutovská radnice připravila pro cizince v rámci projektu „Otevřený Chomutov" souhrnné informace týkající se života ve městě. Vytištěná brožura, ale i on-line verze na webu města poskytne rady v oblasti pobytové, rodinné, školské i sociální. „Cílem projektu je zvýšit informovanost a soběstačnost těchto lidí a tím podpořit jejich integraci a společné žití v našem městě," řekl primátor Jan Mareš.

infobrozura84aMongolština dala impuls

Angličtina, němčina, ruština, ukrajinština, vietnamština a mongolština. Tolik jazykových variací brožura nabízí. První pětice je vcelku pochopitelná, poslední asijská zmíněná je pro laika trochu zarážející. Další překvapení přichází ve chvíli, kdy se dozvídáme, že právě mongolština byla jednou z těch (k ní se přidaly ještě vietnamština a ukrajinština), kvůli které byla info knížečka vytvořena. Podle vyjádření radnice a příslušných úřadů je mongolská národnost v Chomutově zastoupena v takové míře, že její zařazení bylo zcela oprávněné.

Úředníci procházeli školením

„Brožura shrnuje celkem 22 témat, ve kterých seznamuje cizince s městem, dopravou, městskou policií, vyhláškami či zdravotnickým a školským systémem," přibližuje obsah projektová manažerka Hana Nováková. Informace o existenci užitečného souboru se cizinci dozví z vydaného mnohojazyčného letáku. Součástí projektu bylo i školení úředníků magistrátu, kteří přijdou s cizinci nejvíce do styku. „Specifika a charakteristiky nejpočetněji zastoupených menšin či zásady komunikace s cizinci poznávali především přepážkoví pracovníci," upřesňuje Nováková.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru