Chomutov – Podkrušnohorský zoopark připravuje v krátké době další zajímavý transport. Po orlosupovi bradatém, který se před pár dny stěhoval do Rakouska (psali jsme zde), poputují do zahraničí další čtyři odchovanci. V průběhu příštího týdne odcestují do zoologické zahrady v Paříži (Parc zoologique de Paris) dva páry kriticky ohrožených ibisů skalních.

ibis54

Aby se příbuzensky nekřížili

Ibisy skalní chová zoopark již od roku 1994. „Za dvacet let se nám podařilo úspěšně odchovat dvaapadesát mláďat, některá z nich putovala do zahrad v Lotyšsku či Německu. Dva páry, vylíhlé v loňském roce, doporučila koordinátorka chovu ibisů Christiane Böhm do Paříže," říká mluvčí zooparku Martina Pelcová. „Je to běžný postup. Informace o nových mláďatech se posílají určeným koordinátorům a ti pak mají celkové povědomí o všech přírůstcích zoologických zahrad z celé Evropy. Následně dle genetických aspektů doporučují přesuny, zabraňuje se tak nechtěnému příbuzenskému křížení a rozmnožování nevhodných jedinců," vysvětluje mluvčí.

Pár jedinců v Maroku, pár v Sýrii

Samotnému transportu bude předcházet odchyt a kroužkování těchto vzácných ptáků. Ibis skalní žil na naší planetě již před necelými dvěma miliony let, v současnosti se ve volné přírodě i přes prováděné reintrodukční programy vyskytuje pouhých pět set jedinců v jižním Maroku, několik jich bylo zaznamenáno také v Sýrii.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru