Chomutovsko – Přemýšlíte, kam vyrazit o nadcházejícím víkendu? Připravili jsme pro vás pár kulturních a sportovních tipů...

Ringo Čech trochu jinak

Nadcházející dva dny volna můžete zahájit návštěvou kadaňského Orfea. Již dnes večer tady místní ochotníci předvedou divácky proslulý a legendární kousek z pera Františka Ringo Čecha, Dífčí válku. Kroutíte hlavou nad názvem hry? O gramatickou chybu se skutečně nejedná, divadlo Navenek pojalo nastudování velmi osobitě a po svém. „Základní příběh jsme samozřejmě nechali, trochu, možná trochu více, jsme si pohráli s texty," vysvětluje jeden z protagonistů Jan Losenický, který si ve hře střihl roli knížete chtivé Vlasty. „Je to tak. Naše podání je zvláštní i v tom smyslu, že v něm hrají pouze muži. Nakonec, přijďte se podívat," zve na divadlo Losenický. Začátek představení bude v 19 hodin, za vstup zaplatíte padesát korun.

Masopust na tři způsoby, začínáme v Kadani...

Zítřejší den (sobota) ovládnou masopustní reje. V našem regionu máme hned tři. Jako první vypukne sláva v Kadani. Celodenní program začne na náměstí v 10 hodin dopoledne - na pódiu se vystřídají oblíbené kapely Motovidlo, Brass Band a kouzelník Langer. V deset začne také tradiční trh (ukázky starých řemesel, zabijačkové hody). V jednu hodinu vyrazí průvod s maskami a Švejkem z hradu a vydá se k radnici, kde jim po kratším "přemlouvání" starosta města udělí povolení uspořádat masopustní veselici. Průvod se pak přes Střelnici přesune k mlýnu, aby obřadně utopil Moranu, poté se vrátí zpátky na náměstí. A ještě jedna důležitá věc, z Chomutova se můžete do Kadaně svézt speciálním masopustním vlakem, který vyjíždí v 12.50 (podrobnější jízdní řád najdete zde).

...pokračujeme v zooparku...masopust1

V jednu hodinu odpoledne vypukne masopustní veselí také v chomutovském zooparku. Průvod bude vypraven od expozice vlků, půjde na chomutovskou radnici a poté se vrátí zpět do zooparku, tentokrát už ale do stodoly ve Staré Vsi. Tady bude nachystána tradiční česká masopustní veselice s vepřovými hody, muzikou plzeňské kapely Švejk band a soutěžemi pro děti i dospělé. Kdo by chtěl přijít rovnou do Staré Vsi, tak od 14:00 hodin bude otevřena vstupní brána naproti restauraci U Pratura. Vstupné je 60 a 30 korun, účastníci průvodu budou mít vstup na veselici zdarma!

...a končíme v Jirkově

Třetí masopust v řadě pro vás mají v jirkovské restauraci Bremen. Stejně jako v přechozích dvou případech proběhne veselice zítra, začátek akce naplánovali organizátoři na 16 hodinu a těšit se můžete na plné stoly dobrot, cimbálovou muziku a přehlídku staročeských zvyků. Vstupné je povinně dobrovolné.

Halu ovládne řeckořímský styl

Další sobotní akcí, tentokrát sportovní, která by neměla uniknout vaší pozornosti, je mistrovství České republiky mužů a kadetů v zápase. Tohoto vrcholného podniku se v chomutovské sportovní hale zúčastní přes 150 sportovců, včetně všech současných reprezentantů. Mistrovství je zároveň také nominačním turnajem pro letošní „Evropu" mužů a kadetů. „V obou kategoriích máme svá želízka v ohni, když si najdete čas a přijdete chomutovské borce povzbudit, budeme rádi," říká trenér chomutovského Czech Wrestling klubu Ladislav Šnelly. Slavnostní zahájení celého dne bylo stanoveno na 10.30 dopoledne, jeho součástí bude předání "Čestného uznání 1. stupně za celoživotní přínos českému zápasu" Jiřímu Kormaníkovi (při výročí uplynutí padesáti let od zisku stříbrné medaile na OH), a dále pak předání ocenění "olympionikům" Bohumilu Kubátovi, Oldřichu Dvořákovi a Petru Švehlovi a nakonec také vyhlášení nejlepších zápasníků ČR za rok 2013. V kategorii mládežníci získá ocenění chomutovský Zdeněk Klement.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru