Jirkov – Tatam je doba, kdy „policajt" na ulici budil respekt a úctu. Scény, kterak občan zdraví strážníka na metry dopředu a pro místní „galerku" je představitel zákona osobou nedotknutelnou vídáme už pouze ve filmech s radou Vacátkem. Mnohé o tom vědí také v Jirkově. Hrozivý nárůst tady zaznamenali v přestupcích proti veřejnému pořádku, stoupl také počet případů, kdy strážníci museli na nezvedence využít své znalosti sebeobrany.

jirkovmpTrocha čísel

6 678 všech zásahů v roce 2013 versus 7 159 případů v roce 2012. Na první pohled mírný pokles, při bližším prozkoumání ale zjistíme, že například přestupků proti veřejnému pořádku je ve statistice 2 235, což je nárůst o téměř tisíc případů (2012 - 1 486). „Hodně přestupků evidujeme také v oblasti dopravy," komentuje starosta Jirkova Radek Štejnar dlouhodobý problém s parkováním. Jeho slova dotvrzuje další číslo, během roku instalovali strážníci hned 564 „botiček".

Fyzické útoky nejsou výjimkou

Nešvarů se ale ve městě odehrálo daleko více, přes polovinu věcí totiž policisté řešili pouhou domluvou. Nicméně ani ta, či případná pokuta mnohdy nestačí. Pokud občané s přestupkem nesouhlasí, jsou předvoláni před komisi, která rozhodne o oprávněnosti. V jedenácti případech se dokonce pachatelé bránili či fyzicky útočili, takže strážníci použili chvaty a hmaty, aby dotyčné zpacifikovali. „Přitom o rok dříve byla takových událostí asi polovina," říká ředitelka městské policie Marta Bendová.

Přistižení občané se také často brání prokázat svoji totožnost, případně nemají potřebný doklad. Vloni jejich počet narostl až na 557 (2012 - 355). Postup strážníků je pak jednoduchý – odvedení na obvodní služebnu Policie ČR, kde se zjistí totožnost.

Radnice posílila kamerový systém

Některá hrozivě narůstající čísla nenechávají radnici klidnou. V Jirkově vloni proběhla digitalizace kamerového systému, koncem roku bylo připojeno ještě dalších dvanáct kamer na sídlištích. Díky monitorování veřejných prostranství se tak přišlo na 1 039 skutků, u nichž bylo podezření na spáchání přestupku nebo trestného činu. Přímo při činu natočily kamery 42 pachatelů. Prevencí je také zapojení pracovníků ve veřejně prospěšných pracích, městská policie měla od srpna k dispozici čtyři posily. „Máme s nimi dobrou zkušenost, kontrolují dodržování pořádku v ulicích, ráno dohlížejí u přechodů u škol na děti, upozorňují nás na záškoláky, rozbité lampy a další nesrovnalosti," pochvaluje si starosta.

Nové Ervěnice a Vinařice II vedou

Jako v každém městě, i v Jirkově jsou některé lokality problémovější než jiné. Například zástavba zvaná Nové Ervěnice. „Zde dochází většinou k rušení nočního klidu, znečišťování veřejného prostranství, narušování občanského soužití a podobně," vysvětluje Bendová. V poslední době se však situace zhoršuje i na sídlišti Vinařice II, kde se často střídají obyvatelé v podnájmech a nerespektují základní zásady sousedského soužití.

Policie posílila noční hlídky

Na nepříznivý vývoj reaguje samozřejmě také Městská policie. Ta se řídí vlastní koncepcí veřejného pořádku, který vychází z filozofie community policing. Základem je aktivní spolupráce s občany, provázanost s organizacemi a institucemi ve městě. Policisté se tak snaží neřešit pouze následky činů, ale zjistit i jejich příčinu a také monitorovat, jestli se problém nepřesouvá na jiné místo a předvídat možné budoucí situace. S tím souvisí například zavedení častějších pochůzek, od nového roku jsou posíleny zejména odpoledne, večer a v noci. V problémových lokalitách je tak nepřetržitě jedna hlídka strážníků. „V letošním roce se také Jirkov pokusí získat dotaci na tři kamery do Nových Ervěnic, konkrétně do ulic Osvobození, K. H. Máchy a B. Pacholíka," říká místostarostka Dana Jurštaková.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru