Chomutov – Recyklace papíru, skla či plastů je věc všeobecně známá. Věděli jste ale, že se recykluje také třeba asfalt?

asfalt

Na zpracování čekají tuny asfaltu

Zní to možná trochu zvláštně, ale je tomu opravdu tak. V areálu chomutovských Technických služeb čeká nyní na zpracování zhruba šest tisíc tun asfaltových ker, které ještě nedávno tvořily povrchy komunikací ve městě. Nákladní auta je odvážejí ke zpracování do obalovny živičných směsí. „Obalovna je zařízení, ve kterém se vyfrézované asfaltové kusy z vozovek použijí pro výrobu asfaltových recyklátů," říká vedoucí provozovny Odpadového hospodářství Marek Pohl.

„Šetříme životní prostředí, snižujeme náklady"

Pro výrobu směsí je zapotřebí voda, cement, asfaltové pojivo a kamenivo. Tyto suroviny se rozdrtí, nadávkují, zahřejí a promíchají. Z tohoto procesu vzniknou recyklovatelné asfaltové směsi, které se používají na stavbách například při pokládce do podkladních vrstev komunikací. „Díky využití těchto recyklovatelných stavebních odpadů šetříme životní prostředí a primární suroviny. Také se snižují výrobní náklady na výrobu nových asfaltových směsí, což se projeví na konečné ceně výrobků," vysvětluje ředitel Technických služeb Zbyněk Koblížek.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru