Kadaň – Vzpomínku na návštěvu Václava Havla pojali Kadaňští vskutku ve velkém, promítáním unikátního a do dnešního dne nikde nezveřejněného filmu a odhalením pamětní desky.

DSC 0072

Filmová premiéra

Dvacet čtyři let. Přesně tolik času uplynulo od historické návštěvy prvního porevolučního prezidenta. Václav Havel tehdy se svým početným doprovodem projel celé Chomutovsko, jeho putování zachytil okem kamery kadaňský lékař Jan Voráč. Natočený snímek autor nikdy veřejně nepromítal, dnešek se tak stal jeho premiérou.

„Co je to za moře"

Nostalgie. To je to správné slovo, které vás po zhlédnutí amatérského filmu napadne. Krásně se na dobu plnou euforie, lidské semknutosti a všudypřítomného nadšení vzpomíná. Prezidentovy „hlášky" typu – „Co to tady máte za moře" (při jeho návštěvě Nechranické přehrady) stojí vážně za to. Vcelku zajímavá scéna se odehrává také při jeho příchodu na kadaňské náměstí. Zcela zřetelně je vidět (i slyšet) Havlovo zděšení z tehdejšího stavu místních domů.

Na „rohlík" se vzpomíná dodnes

Velmi proslulá je v královském městě také historka, kdy prezident zamířil do tehdejšího obchodu s rybami (historický dům čp. 7 – dnešní infocentrum) a šokoval prodavačku nákupem jednoho rohlíku. Možná i právě z těchto důvodů byla historická budova zvolena jako vhodné místo pro umístění pamětní desky.

Bez zajímavosti není ani fakt, že „kadaňskou" část Voráčova snímku můžete po dobu celého měsíce zhlédnout ve výloze již zmiňovaného infocentra.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru