Chomutovsko - Leden patří tradičně mezi měsíce s nejvyšším nárůstem nezaměstnanosti. A letošní rok toto pravidlo potvrdil. Armáda nezaměstnaných se ke konci předešlého měsíce rozrostla o dalších dvaatřicet tisíc lidí v porovnání s prosincem na 629 274 osob. Nezaměstnanost v ČR tak 31. ledna činila 8,6 %. To jsou aktuální výsledky, které v pondělí zveřejnil Úřad práce ČR (ÚP ČR).

Na Chomutovsku je bez práce 12,3 procent práceschopných obyvatel, to je každý osmý dospělý člověk.

Podíl nezaměstnaných stejný nebo vyšší než republikový průměr vykázalo 40 okresů. Nejvyšší byl v okrese Bruntál (15,2 %), Jeseník (14,6 %), Most (14 %), Ústí nad Labem (13 %), Karviná a Znojmo (shodně 12,8 %).

Meziměsíční zvýšení počtu nezaměstnaných hlásí všechny regiony. Nejvíce jich přibylo v okrese Jeseník (nárůst o 23 %), České Budějovice (o 14,4 %), Prachatice (o 14,3 %), Písek (o 12,1 %), Znojmo (o 12 %), Jindřichův Hradec a Český Krumlov (shodně o 11,5 %).

Významnou skupinou nových uchazečů byli ti, kterým skončily termínované pracovní smlouvy a dohody. Do evidence přicházely ve větším počtu i OSVČ, které ukončily podnikání. U těch ale existuje velká pravděpodobnost, že na jaře svou činnost obnoví.

Navzdory mírné zimě ovlivnilo nezaměstnanost i přerušení některých sezónních prací, například ve stavebnictví, zemědělství, lesnictví či v povrchových lomech. Vzhledem k tomu, že se jedná o činnosti, které většinou vykonávají muži, tvořili právě oni větší část nově příchozích uchazečů.

Do evidence ÚP ČR se hlásili nejčastěji lidé se základním nebo středním odborným vzděláním. Dále pak mladí lidé do 25 let a uchazeči nad 55 roků.

Pokud jde o profesní složení uchazečů, převažovali administrativní pracovníci, montážní, manipulační, pomocní a nekvalifikovaní dělníci, řemeslníci, prodavači, číšníci, servírky či zedníci.

Zaměstnavatelé měli zájem nejčastěji o strážné, seřizovače CNC strojů a obsluhu obráběcích strojů, soustružníky, frézaře, svářeče, kovodělné dělníky, uklízeče, pomocné pracovníky ve výrobě a v gastronomii. Hledali také obchodní zástupce, prodavače, řidiče nákladních automobilů, zedníky či zámečníky. V menší míře nabízeli volná pracovní místa i v administrativě, organizátorům konferencí, zubařům, učitelům, brašnářům či sedlářům.

Nejnižší nezaměstnanost hlásí okresy Praha-východ (3,6 %), Praha-západ (4,4 %), Mladá Boleslav (4,9 %), Praha (5,4 %), Plzeň – jih a Rokycany (shodně 5,8 %).

V uplynulém měsíci evidoval ÚP ČR celkem 36 394 volných pracovních míst - o 1 216 více než v prosinci a o 2 600 více než o rok dříve. Na jedno volné pracovní místo připadá v současné době 17,3 uchazeče.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru