Chomutov – Palec nahoru pro chomutovskou kriminálku. Ta v uplynulých dnech objasnila sérii deseti případů pouličních krádeží a loupeží, zloděj řádil čtyři měsíce. Třiatřicetiletý Chomutovák si během této doby nakradl za osmdesát tisíc, v případě odsouzení mu hrozí až desetiletý trest za mřížemi.

lupič5Troufl si jen na seniory

O nějaké osobní statečnosti se v případě dopadeného grázlíka s kriminální minulostí nedá vůbec mluvit. Pro své loupeže si v převážné většině vybíral ženy v důchodovém věku a pouze třikrát si troufl na chlapy. Tam ale pokaždé využil jejich nepozornosti.

Podobnost nebyla náhodná

K prvnímu případu došlo zhruba v polovině září, na další výpravu se lupič vypravil o necelý měsíc později. Poté si dal dva měsíce pauzu, aby v prosinci udeřil hned čtyřikrát. Kupící se případy se vzájemně podobaly natolik, až policistům začalo být jasné, že se pravděpodobně bude jednat o jednoho pachatele. „Všechno tomu napovídalo. Způsob provedení, výběr poškozených a téměř stejný popis," líčí jeden z kriminalistů Miroslav Lingeš. „Mnohé také napověděly záznamy z kamer, které nám v rámci součinnosti poskytli kolegové z Městské policie," doplňuje druhý z kriminalistů Kamil Karásek.

Někdy přijel na kole, někdy dorazil pěškylupič3

Indicie se skutečně shodovaly. Přepadená oběť byla vždy osoba bez doprovodu, věkový průměr okradených byl kolem 75 let. Ani lokality, které si pachatel vybíral, nebyly daleko od sebe. Maličko se lišil pouze způsob darebákova přemisťování. V některých případech se pohyboval na kole, jindy to bylo pěšmo. Konec byl ale pokaždé stejný, vytržená taška či kabelka a rychlý úprk.

Na jeho činy pasuje několik paragrafů

Poslední mužova krádež přišla před pouhým týdnem, pak již věci nabraly rychlý spád. Na základě vyhodnocení zjištěných poznatků došlo k domovní prohlídce a jeho zadržení. Obviněn byl z několika trestných činů – krádeže, loupeže a neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku. Jediným jeho plusem je, že žádnou z obětí nijak vážněji neporanil. „Po nezbytných úkonech skončil obviněný v policejní cele a na státní zastupitelství byl podán návrh na jeho vzetí do vazby. V současné době se již nachází ve vazební věznici v Litoměřicích, v případě odsouzení mu hrozí až desetiletý trest odnětí svobody," uvádí policejní mluvčí Marie Pivková.

lupič2Případy v datech

1/ 11. 9. 2013 - ulice Vršovců. Pachatel využil nepozornosti poškozeného a při stěhování mu odcizil z obývacího pokoje volně odloženou peněženku.   2/ 2. 10. 2013 – ulice Husova. Muž na kole vytrhává z ruky procházející osmdesátileté ženy kabelku s mobilním telefonem, doklady a peněženkou.   3/ 2. 12. 2013 - při cestě vozidlem autoškoly mizí poškozenému z odložené bundy mobilní telefon.   4/ 4. 12. 2013 – ulice Lipská. Devětašedesátiletá seniorka je okradena před domem. Pachatel využívá okamžiku, kdy žena odpočívá a tašku s nákupem si odkládá vedle sebe na zem.   5/ 6. 12. 2013 – ulice Blatenská. Devětašedesátiletá žena je na ulici napadena zezadu. Pachatel ji udeřil a z ruky vytrhl nákupní tašku s telefonem, peněženkou, dioptrickými brýlemi a doklady. Žena naštěstí neutrpěla žádná zranění.  6/ 10. 12. 2013 – ulice Marie Pujmanové. Loupež je opět na kole. Procházející devětaosmdesátiletá žena je okradena o nákupní tašku, ve které měla kabelku.   7/ 4. 1. 2014 – ulice Cihlářská. Čtyřiasedmdesátiletá žena je napadena v domě u výtahu, zloděj jí bere kabelku.   8/ 6. 1. 2014 – ulice Mostecká. Lupič si tentokrát vyhlédl rodinný dům, překonal oplocení a dostal se až ke vchodovým dveřím. Čtyřiasedmdesátiletý majitel odešel pracovat do garáže vedle domu a v zámku nechal klíče. Pachatel vnikl dovnitř, a zatímco muž pracoval, kradl. Sebral notebook, několik kusů zlatých šperků, osobní doklady poškozeného, naslouchadlo a další věci.   9/ 14. 1. 2014 – ulice Blatenská. Útok vedený opět zezadu. Devětasedmdesátiletá seniorka přichází o kabelku. Ta byla posléze nalezena, peněženka ovšem chyběla.   10/ 23. 1. 2014 – ulice Adámkova. K poslední loupeži dochází v obchodě. Pachatel využívá chvilkové nepozornosti pětašedesátileté poškozené a z nákupního vozíku jí bere plátěnou tašku s mobilním telefonem, peněženkou a doklady. Nechyběla ani platební karta s příslušným PIN kódem a tak z účtu poškozené mizí hotovost ve výši 15 tisíc korun.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru