Chomutov – Chomutovský zoopark přes zimu rozhodně nezahálí a stále rozšiřuje svůj kouzelný zvířecí svět. Před několika dny tak přivítal chovný pár tarbíků egyptských, vidět je můžete v expozici noktuária.

tarbik

Hopsá jako malý klokan

Popisovat tarbíka a nevidět ho na fotce, těžko si ho někdo představí. Jeho tělíčko měří něco mezi 10 až 12 centimetry, ocas pak 15 – 25 centimetrů. Co se váhy týká, ta dosahuje maximálně k 75 gramům (u normálního jedince). Zadní nohy má čtyřikrát delší než přední, je šedožlutý s bělavým bříškem. V nose mu rostou chloupky, sloužící k zadržování vodních par při výdechu. Dlouhý ocas, který používá jednak k rovnováze a také jako kormidlo při běhu, má na konci štětečku bílých, černě ohraničených chlupů. Má velkou hlavu s obrovskými kukadly a neméně velkýma ušima. Pohybuje se stejně jako klokan skoky po zadních nohách. Prsty na nohou jsou osrstěné, což zvyšuje plochu chodidla a dovolí tomuto hlodavci skákat po písku, aniž by se probořil.

Nemusí skoro pít

Tarbíci ale nejsou zajímaví pouze svým vzhledem. Prostředí pouští a polopouští Severní Afriky se přizpůsobili natolik, že prakticky vůbec nepijí. Dokáží si vystačit právě s již zmíněnými vodními párami v nose. Za potravou v podobě semínek a dalších částí rostlin se vydávají až po setmění, většinu dne prospí v hlubokých norách. „Naši návštěvníci se ale rozhodně nemusí obávat, že by rok a půl staré tarbíky neviděli. Díky opačnému režimu dne a noci si je mohou v noktuáriu prohlédnout kdykoli v čase otevírací doby," předchází možným obavám mluvčí zooparku Martina Pelcová.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru