Chomutov – To, že se strážníci Městské policie starají o odchyt a záchranu zaběhnutých či odložených psů a koček, je věc vcelku známá. Policisté se ale nezřídka setkávají s daleko větší škálou zástupců zvířecí říše, kteří potřebují jejich pomoc. Tito se někdy dostanou do nesnází vlastní vinou, daleko častěji ale může za jejich utrpení sám „pán tvorstva".

osmak

Z chlupatého nic se vyklubal osmák

Nejčerstvější případ nalezeného, a ne zcela tradičního druhu zvířátka řešili muži zákona uplynulý pátek. Jednašedesátiletá paní oznámila objevení jí neznámého tvorečka, kterého našla v parčíku na Kamenném vrchu. Když si strážníci pro zvíře přijeli a posléze zachráněnou chlupatou kuličku odvezli do rukou ošetřovatelů v Podkrušnohorském zooparku, dozvěděli se, že se jedná o domácího mazlíčka osmáka.

Morče i s klíckou

V letošním roce to ovšem pro policisty není první „zvláštní" zásah. Předminulou neděli odváželi do zooparku malé morče, které někdo odložil i s klecí, pár dní předtím pak vezli do psího útulku zraněnou kunu. Ta nakonec bohužel nepřežila.

„Chytali jsme želvy, hady a šneky"

Pořídit si domů zvířecího miláčka je věc jedna, dobře se o něj postarat pak druhá. Kdyby mnozí z nich uměli mluvit, asi bychom se dozvěděli velké věci. Policejní statistika ostatně hovoří za vše. „Během loňského roku jsme byli přivoláni k 171 odchytům. V převážné většině jsou to psi a kočky, už jsme ale chytali i želvy, hady a do zooparku jsme vezli také třeba šneky," vzpomíná zástupce Městské policie Petr Zálešák. „Ne vždy ale za vším stojí lidé. Měli jsme co do činění například s jezevcem nebo jsme zachraňovali zraněnou srnku a labuť," dodává Zálešák.

Na odchyt je speciálka

Přijet pro osmáka, budiž. Nahánět ale dvacetikilového jezevce, to už není žádná legrace. „To sice ne, na odchyty ale máme speciálně proškolené pracovníky s certifikovanou atestací od veterinární správy," zareaguje na poznámku v závěru s úsměvem policejní zástupce.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru