Chomutov – Do komunálních voleb chybí ještě dobře osm měsíců, na chomutovské radnici to ale začíná řádně vřít. Zastupitelé opoziční strany PRO Chomutov vydali tiskové prohlášení, ve kterém napadají vedení města z porušování zákona, primátor Jan Mareš nařčení rezolutně odmítá.

Co říká prohlášení - identický přepis

Vedení města Chomutov nebere vážně podněty a dotazy opozičních zastupitelů. Dva příklady z poslední doby ukazují, jak město dokáže zneužít dobrý podnět opozičních zastupitelů v jejich neprospěch a také to, jak se primátor města Jan Mareš vyhýbá jasné odpovědi na jednoduchý dotaz. Zastupitelé PRO Chomutov zvažují, že se budou bránit soudní žalobou.

„Do Schubertovy ulice chci zrcadlo"

Zastupitelka opozičního hnutí PRO Chomutov Monika Mrugová na jednání zastupitelstva žádala, aby v ulici Schubertova bylo umístěno dopravní zrcadlo, neboť při výjezdu do Vaníčkovy ulice není vidět přes parkující auta. „Magistrát do zápisu mého podnětu ale doplnil větu, že žádám změnu dopravního značení. Tu pak zcela nesmyslně provedl a stěžující si občany, kteří se nyní těžko dostávají před svůj dům, informoval, že za to může můj podnět," řekla k tomu Monika Mrugová.

„Odborníci tuto variantu nedoporučili," říká druhá strana

Ke stížnosti paní Mrugové se samozřejmě okamžitě vyjádřil i primátor města Jan Mareš. „Vedení města se každým podnětem nebo dotazem, který obdrží, zabývá. To platí také pro opoziční zastupitele. V řadě případů jsou však výsledky řešení odlišné, než si žadatel představuje. Zastupitelka Mrugová požadovala umístění dopravního zrcadla, které však dopravní odborníci nedoporučili, proto bylo navržené jiné dopravní opatření v zájmu bezpečnosti provozu," vysvětluje k danému problému primátor.

Tisková zpráva – díl druhý

Dále vedení města záměrně odbylo vyřízení dotazu k dodatku smlouvy se společností KATUMBA a.s. týkající se prodeje pozemků u městského parku pro výstavbu apartmánů Hotelu 99. Jednatel společnosti po několikáté město požádal o změnu smlouvy, neboť jeho firma není schopna dodržet původní termíny dokončení stavby. Hrozilo mu tak, že kvůli nedodržení termínu by město mohlo od smlouvy odstoupit a chtít pozemky zpět. Někdo ale z dodatku smlouvy odstranil možnost města odstoupit od smlouvy a chtěl tak městu odepřít další obranu v případě nedodržení smlouvy ze strany firmy. „Na zastupitelstvu jsem řekl, že ten kdo předkládá takový materiál je buď hloupý, nebo se snaží poškodit město Chomutov a chtěl jsem vědět, kdo je předkladatelem dodatku a jakým schvalovacím řízením prošel. Bylo mi pouze primátorem odpovězeno, že nebudeme pořádat hon na čarodějnice a že materiál schválila rada. Ve vyžádané písemné odpovědi primátor opět neuvedl konkrétní osoby s odvoláním na kolektivní rozhodování rady," dodal k tomu opoziční zastupitel Daniel Černý.

„Vše důležité zastupitelé vědí"

I k tomuto obviňujícímu bodu poskytl primátor vysvětlení. „Jednání rady města jsou neveřejná, tedy i diskuse k návrhům. Nicméně, zastupitelům jsou všechny potřebné informace pro jejich rozhodování předkládány," uvádí Mareš.

Opozice: Asi na vás podáme žalobu

Svévolné změny v textu podaný ch podnětů či vyhýbání se jednoduchým odpovědím na jasné otázky může být porušením Zákona o obcích respektive Stanoviska odboru dozoru a kontroly veřejné správy Ministerstva vnitra č. 7/2011. Opoziční zastupitelé využijí všechny možnosti k tomu, aby vedení města donutili postupovat dle zákona. Uvažují o podání žaloby.

„Mají podezření na porušení zákona? Ať jednají"

„Pokud mají opoziční zastupitelé, zde paní Mrugová a pan Černý, podezření na porušení jakýchkoli zákonných norem, nechť konají," vzkazuje primátor a dodává, „je evidentní, že tímto byly mimo jiné zahájeny předvolební aktivity, ve kterých se kauzy vytváří z čehokoliv."

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru