Ústecký kraj – „Policista a hasič" v jednom, německý ovčák Aldo, odchází do zaslouženého důchodu. Od svých dvounohých kolegů dostal jako poděkování medaili, čestné uznání a dva pytle chutných granulí.

„Aldo odhalí příčinu požáru"

Psích pomocníků ve služebním poměru je spousta a spousta z nich samozřejmě po odsloužených letech odchází na odpočinek. Přesto se o nich nepíše. Tak proč nyní? Důvod je prostý. „Aldo byl prvním psem, vycvičeným k vyhledávání akcelerantů hoření, tedy zápalných látek, pomocí kterých byl požár založen," vysvětluje mluvčí hasičů Lukáš Marvan. Velmi zjednodušeně řečeno, pokud se případný žhář domníval, že vyleje například benzín a plameny stopy zahladí, nastoupil Aldo a rychle ho vyvedl z omylu.

Na svém kontě má 152 požářišť

Na svoji první „šichtu" nastoupil Aldo v roce 2007. Během své profesní cesty obstál nejen u zkoušek služebních, ale hlavně v ostrém nasazení v reálných podmínkách požářišť. Stal se nepostradatelným pomocníkem všech vyšetřovatelů Hasičského záchranného sboru a Policie ČR Ústeckého kraje. Objasňoval příčiny a okolnosti spojené se vznikem požárů nejen u nás, jeho služeb využívali i v okolních krajích. Za dobu svého působení byl Aldo nasazen na 152 požářištích a nemalou měrou pomohl k odhalení nesčetných případů žhářství.

Jak již bylo řečeno, nyní na Alda čekají dny odpočinku, klidu a pohody. Ty bude tak jako doposud trávit po boku svého pána, policejního psovoda a kynologa Jiřího Hromádky.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru